Publieke intellectuelen: Edgar Cairo
*** Uitgesteld tot 22 maart ***
In deze editie van Publieke Intellectuelen buigen auteur Stephan Sanders en Groene-redacteur Rasit Elibol zich over het werk van de Surinaamse schrijver Edgar Cairo.
In zijn essay over het werk van Cairo richt Stephan Sanders zich op het feit dat Cairo niet in hokjes te plaatsen is. Met zijn mix-taal, waarin hij Sranan, Surinaams-Nederland en Nederlands met elkaar verweefde, bracht Cairo zijn vaak zeer politieke boodschap op volstrekt persoonlijke en individuele wijze. Cairo’s werk en taal over kolonialisme en slavernij zijn ook in de huidige tijd van belang.
Nadat Cairo in 2000 in zijn woonplaats Amsterdam overleed, dreigde de vergetelheid. Hoewel hij tijdens zijn lange carrière aandacht voor zijn werk zowel in Suriname als in Nederland kreeg, verstomde deze na zijn overlijden. Gelukkig is het tij – mede dankzij de inzet van de Werkgroep Caraïbische Letteren – gekeerd en worden zijn unieke taal en zijn strijd tegen cultuurkolonialisme opnieuw op waarde geschat.
Tijdens dit programma gaat Sanders in gesprek met Rasit Elibol, die in 2020 een essay schreef over het werk en de taal van Cairo, een schrijver die zijn tijd ver vooruit was.
3 maart om 20:00 / Debat / De Balie, Amsterdam
Het essay van Stephan Sanders verschijnt op 2 maart in De Groene Amsterdammer.