blog | werkgroep caraïbische letteren

Proost op de wetenschap: Mediastrijd om Suriname

Maandag 30 oktober 2017, 17.00 uur, Spui25, Amsterdam

‘Nederlandse journalisten hebben niet bijgedragen aan een ontspanning tussen hun land en Suriname, integendeel’, aldus toenmalig bevelhebber Desi Bouterse – de huidige president van Suriname – in de Surinaamse krant de Ware Tijd van 22 september 1987. In haar onderzoek zoomt Ellen de Vries in op de rol van media in de recente, turbulente geschiedenis van Suriname: de (post)militaire periode (1980-1992).

Nederland en Suriname hadden na de onafhankelijkheid van 1975 nog veel met elkaar te maken, vanwege gezamenlijk overleg over de besteding van de aan Suriname toegezegde ontwikkelingsgelden. Op 8 december 1982 schoot het leger, dat in 1980 onder leiding van Bouterse de macht greep in Suriname, vijftien vermeende tegenstanders dood. Naar Nederland gevluchte Surinamers richtten verzetsgroepen op. Met steun van dit verzet nam de ex-lijfwacht van Bouterse, Ronnie Brunswijk, in 1986 de wapens op tegen zijn vroegere baas in een verwoestende Binnenlandse Oorlog (1986-1992). Den Haag draaide na december 1982 de geldkraan dicht en gebruikte de ontwikkelingsgelden als pressiemiddel om de politiek in Suriname te beïnvloeden.

Media vormden de arena waarin strijdende partijen elkaar met wóórden bevochten. Nederlandse media werd eenzijdige berichtgeving over Suriname verweten. Ze zouden Brunswijk als held en Bouterse onveranderlijk als schurk hebben afgeschilderd. Klopt dat beeld? En hoe berichtten Surinaamse media – lange tijd spreekbuis van het militair bewind – eigenlijk over de conflicten? Droegen zij wél bij aan een ‘ontspanning’ of wakkerden ze het strijdvuur juist aan? Ellen de Vries licht haar bevindingen toe.

Vooraf: een korte introductie door bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren aan de UvA Michiel van Kempen.

 

Over de spreker

Ellen de Vries

 

Ellen de Vries promoveerde in november 2015 bij de Faculteit der Geesteswetenschappen, afdeling Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, op onderzoek naar de rol van media in de postkoloniale verhouding tussen Suriname en Nederland (1980-1992). De handelseditie van het proefschrift verscheen onlangs bij de Walburgpers onder de titel Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars.

 

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks ‘Proost op de wetenschap’ geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Jonge wetenschappers vertellen bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

Datum: maandag 30 oktober 2017, 17.00-18.00 uur. De lezing duurt ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van een nieuwe week.
Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142. Aanmelden klik hier

 

Locatie

Spui 25

Spui 25-27 | 1012 WX Amsterdam
+31 (0)20 525 8142

Lees hier een recensie van Herman Spinhof

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter