blog | werkgroep caraïbische letteren

Promovendus Martijn Stoutjesdijk: Zie slavernij vooral in historisch perspectief

door Klaas van der Zwaag

Slavernij en slavenhandel, een donkere bladzijde in de geschiedenis? Dat kan zeker het geval zijn, stelt promovendus Martijn Stoutjesdijk, maar zie deze verschijnselen vooral in perspectief vanuit het verleden.

Martijn Stoutjesdijk ontvangt zijn bul tijdens zijn hoofdzakelijk digitale promotie in Tilburg. Foto Martijn Stoutjesdijk

Stoutjesdijk: „In de eerste drie eeuwen na Christus was slavernij een onderdeel van de samenleving en zelfs een weerspiegeling van de verhouding tot God. Een goede slaaf kenmerkte zich door zijn trouw, ook als zijn meester afwezig was.”

Stoutjesdijk (32) promoveerde woensdag in Tilburg op het verschijnsel slavernij in het vroegrabbijns jodendom, het vroege christendom en de Grieks-Romeinse oudheid. Hij bestudeert in zijn proefschrift Not Like the Rest of the Slaves”? Slavery Parables in Early Rabbinic and Early Christian Literature vooral parabels of gelijkenissen in deze tradities. In veel van deze parabels wordt de relatie tussen een meester en zijn slaaf vergeleken met de relatie tussen God en de mens.

Lees hier verder in Reformatorisch Dagblad, 4 juni 2021

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter