blog | werkgroep caraïbische letteren

Project digitalisatie Bonaire krijgt vorm

Kralendijk — Teun de Bruijn van het erfgoedcentrum DiEP uit Dordrecht was deze week op Bonaire om een inventarisatie te maken van al het archiefmateriaal van FuHiKuBo, de stichting die door Bòi Antoin is opgericht om onder andere een collectie aan documenten, publicaties, en foto’s te beheren. Het digitalisatieproject begint vorm te krijgen.

In de nabije toekomst moet het mogelijk zijn om historische informatie over Bonaire op te zoeken op de website. FuHiKuBo heeft al een hoop historisch materiaal verzameld, zoals documenten, foto’s en tijdschriften, die allemaal gedigitaliseerd zullen worden. Samen met Bòi Antoin werken Mimoun Himmit en Marieke Knol van Mobiliteit in Muziek, dat in Dordrecht is gevestigd. Samen met het Plataforma Kultural hebben zij een project in Nederland gestart onder de naam ‘Bonbiní Bonaire’ en hiervoor verschillende fondsen benaderd. Teun de Bruijn bezocht FuHiKuBo, dat is gevestigd in Fundashon Cas Boneriano en hij ging ook naar het kantoor van Bonaire Communication Services N.V. (Extrá Boneiru), waar reeds audiocassettes worden gedigitaliseerd. Dat gebeurt door Ubaldo Anthony, terwijl Nicky Pietersz dit ook op Curaçao doet.

Donderdagmiddag meldde de eerste vrijwilligers zich om aanwijzingen te krijgen. Het zijn drie vrouwen die reeds ervaring hebben met het archiveren van werk omdat zij werkten op de afdeling Post en Archief van de overheid. Zij zullen beginnen met de duizenden foto’s, negatieven, kranten, documenten, boeken tijdschriften te archiveren die vervolgens naar Nederland gestuurd worden voor digitalisering.

[uit Amigoe, 9 juli 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter