blog | werkgroep caraïbische letteren

Professor Paul Flu, pionier op het gebied van medisch hygiënische inzichten

door Eric Kastelein

Paul Flu wordt op 11 februari 1884 in Paramaribo geboren en bezoekt daar na de middelbare school de Geneeskundige School. In 1906 slaagt hij op 22-jarige leeftijd aan de Universiteit van Utrecht voor het artsenexamen. Terug in Suriname richt hij zich op het bestrijden van tropische ziekten zoals gele koorts, malaria, filaria en bilharzia.

Schoon drinkwater is essentieel voor de gezondheid. In 1928, het gezin Flu woont inmiddels in Leiden, publiceert hij aanbevelingen voor het aanleggen van de waterleiding in Paramaribo. Vijf jaar later wordt die voorziening feestelijk in gebruik genomen.

Hij is hoogleraar Tropische Hygiëne aan de Universiteit van Leiden en directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Paul Flu is uitgegroeid tot een internationaal befaamde pionier op het gebied van medisch hygiënische inzichten. In 1938 stelt de universiteit hem aan als rector magnificus, de eerste professor en de enige rector van Surinaamse afkomst. Hij overlijdt in 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het borstbeeld van professor Paul Flu hangt aan de muur van de hal in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. LM Publishers, april 2020.  Meer Surinaamse geschiedenissen en foto’s in @oog in oog met Paramaribo.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter