blog | werkgroep caraïbische letteren

Professor Afrikanistiek Jan Vansina overleden

Merksem / Antwerpen – In het Amerikaanse Madison, hoofdstad van Wisconsin, is woensdag 8 februari de Antwerpse hoogleraar Jan Vansina op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijdje ziek. Vansina had wereldfaam als kenner van de Centraal-Afrikaanse geschiedenis.

 

Jan Vansina, professor emeritus of Anthropology and History, at his home in Madison, Wisconsin, 2008. (Photo by Catherine A. Reiland/UW-Madison)

Jan Vansina werd op 14 september 1929 in Antwerpen geboren. Hij haalde in 1957 zijn doctoraat geschiedenis aan de Leuvense universiteit en ging nog in de ­koloniale periode voor het ­‘Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek in Centraal-Afrika’ aan de slag. Zo werkte hij onder meer vanuit de Rwandese stad Butare.

 

Vloeiend Kuba spreken

Vansina verwierf als ‘historisch antropoloog’ binnen de kortste keren een wereldreputatie door zijn veldwerk. Daarbij sprak hij niet alleen onder meer de taal van de Kuba’s in Kasaï perfect (en werd hij er “ere-Kuba”) maar ­bovenal bedeelde hij een grote rol toe aan de mondelinge over­leveringen van de Congolese ­volkeren. Vansina werd op basis daarvan de specialist van de ­pre-koloniale geschiedenis van de Centraal-Afrikaanse volkeren, ­onder meer met zijn werk De oude koninkrijken van de savanne.

 

Absolute wereldtop

“Hij behoorde tot de absolute ­wereldtop”, aldus Afrika-specialist prof Filip Reyntjens. “Maar direct na de dekolonisering zakte hier de belangstelling voor Afrika, terwijl buitenlandse universiteiten aan zijn mouw trokken. Op die wijze kwam hij terecht aan de prestigieuze universiteit van Wisconsin. Zijn hart bleef bij Antwerpen: als we met elkaar spraken begon hij vaak over de ‘Koekenstad’.”

Ook zijn neef én Afrika-kenner, de Antwerpse capucijn Luc Van­sina, blikt terug: “In feite is hij wat boos weggegaan in Leuven omdat hij daar te weinig kansen kreeg. Eens aan de slag in Amerika zijn ze hem komen vragen om terug naar België te komen, maar dat weigerde hij. Toen ik in Congo werkte, opende het feit dat ik zijn neef was vaak voor mij deuren.”

Prof Vansina wordt later deze maand in Madison begraven. ­Zaterdag vindt in de Kapucijnenkerk in Antwerpen een herdenkingsdienst voor hem plaats.

pvb

[uit Gazet van Antwerpen, 16/02/2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter