blog | werkgroep caraïbische letteren

Proefschrift over R. Dobru

R. Dobru schreef het gedicht ‘De avondklok’ tijdens de duistere periode die Suriname in de jaren ’80 van het militaire bewind doormaakte. Niemand kent het gedicht, het bleef ongepubliceerd. Maar elke Surinamer kent dit gedicht:

Wan bon
someni wiwiri
wan bon.
Wan liba
someni kriki
ala e go na wan sei.

Wan ede
someni prakseri
prakseri pe wan bun mu de.

Wan Gado
someni fasi fu anbegi
ma wan Papa.

Wan Sranan
someni wiwiri
someni skin
someni tongo
Wan pipel.

Wat maakte dit gedicht tot een nationaal gedicht van Suriname? Cynthia Abrahams-Devid legt het uit in haar proefschrift over R. Dobru dat zij op woensdag a.s., 24 november 2010, verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam. Daarin drukt zij ook vor het eerst ‘De avondklok’ af en tal van andere teksten van Dobru en mensen met wie hij correspondeerde. De titel van het proefschrift luidt: Wan bon ˗ Wan Sranan ˗ Wan Pipel; Robin ‘Dobru’ Raveles, Surinamer, dichter, politicus, 1935-1983. Promotor is prof. dr Michiel van Kempen, copromotor prof. dr em. Bert Paasman. Voor de oppositie zijn hoogleraren uit drie landen uitgenodigd. In het voorjaar verschijnt ook een handelseditie van dit proefschrift bij Rozenberg Publishers.

De verdediging is voor een ieder toegankelijk en vindt plaats in de aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411 (hoek Spui), 1012 WN Amsterdam. Aanvangstijd: 13.00 uur precies. In de directe omgeving van de aula is geen parkeergelegenheid. Vanaf CS komen trams 1, 2 en 5 langs de aula, halte Spui.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter