blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Privé beelden gehackte Surinamers live op internet

Paramaribo – Op een website worden momenteel 24/7 live online privé camerabeelden van een aantal locaties in Suriname getoond. De privacy van deze Surinamers en tienduizenden mensen wereldwijd is in het geding nu de beelden van vele duizenden beveiligingscamera’s, voor iedereen live te zien zijn. Uit nader onderzoek blijkt dat met name de beelden van de beveiligingscamera in een bepaalde woning in Paramaribo duidelijk zichtbaar zijn en sowieso een flagrante inbreuk op de privacy van de bewoners vormen. Dinsdagmorgen was een dame bezig de woonkamer schoon te maken en zat ze even te ontbijten aan tafel. Toen ze op een bepaald moment vrijelijk haar bovenkleding fatsoeneerde, leek ze zich er ongetwijfeld niet van bewust te zijn, online te kunnen worden begluurd.

Suriname intiem

Intieme beelden

Naast de Surinaamse slachtoffers kunnen er op de website tevens beelden van bijvoorbeeld 2424 Nederlandse camera’s real-time worden bekeken. De oprichter van de website toont hiermee aan, dat door het niet wijzigen van het standaardwachtwoord in vele duizenden cafés, winkels, woon- en slaapkamers over de hele wereld, kan worden gegluurd. Op de website zijn onder andere de live-beelden van 10588 Amerikaanse, 6228 Koreaanse, 4715 Chinese en 3195 Franse camera’s uit te kijken, zonder dat de eigenaar dit weet.

 

weg

Intieme beelden

Uit de regio zijn er beelden van 1110 Braziliaanse, 51 Trinidadiaanse, 18 Jamaicaanse, 5 Barbadiaanse, 5 Guyanese, 4 Curaçaose, 4 Frans-Guyanese en 4 Arubaanse gehackte camera’s. Het enorme privacylek zorgt wereldwijd voor grote verbazing. De oprichter van de website legt uit, dat het inbreken in de systemen kinderlijk eenvoudig blijkt, aangezien standaardwachtwoorden als ‘admin:12345’ niet gewijzigd zijn. ,,Deze site is ontworpen om het belang van de beveiligingsinstellingen te laten zien”, zo wordt uitgelegd. De camerabeelden kunnen van de site worden verwijderd, door het wachtwoord op de camera te herstellen.

Het houden van toezicht met behulp van bewakingscamera’s kan overigens veel geavanceerder dan nu het geval is in Suriname. Dit was eind juni de rode draad van de presentatie van Romano Brown, technical consultant en sales engineer van Eagle Eyenetworks tijdens een KKF-ondernemersavond. Cameratoezicht en camerabewaking, meer bekend onder de term closed-circuit television (CCTV) kunnen efficiënter als moderne apparatuur en systemen worden geïnstalleerd die de mogelijkheid bieden van zogeheten cloud opslag via het internet, die niet ISP-gebonden is ten behoeve van de gebruiker.

 

lips

Intieme beelden

Het Eagle netwerksysteem dat Brown propageert kent ook een encryptie opslag on site, dus ter plaatse, en elke verbinding met het systeem geschiedt volgens bepaalde normen. Dit systeem is uniek door zijn verminderde bandbreedtegebruik en kan zowel voor beveiligings – als observatiedoeleinden worden ingezet. Het systeem is slechts met één e-mailadres overal ter wereld door de gebruiker te benaderen. De gebruiker kan elke individuele camera (laten) instellen zoals dat gewenst is.

[van nospang.com, 5 november 2014]

on 07.11.2014 at 12:24
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter