blog | werkgroep caraïbische letteren

Prins Claus Prijs voor Christopher Cozier

r
Christopher Cozier, beeldend kunstenaar, schrijver en kunstcriticus uit Trinidad & Tobago, werd onlangs de Prins Claus Prijs. Daarmee is hij een van de elf winnaars van deze prestigieuze prijs die jaarlijks wordt toegekend door het Nederlandse Prins Claus Fonds. Het Fonds eert met de prijs personen en organisaties met een progressieve en hedendaagse benadering binnen een bepaald thema in de cultuur of ontwikkeling. Belangrijk voor de jury is het positieve effect van de genomineerde binnen een breder cultureel of sociaal werkterrein.
In Suriname is Christopher Cozier vooral bekend vanwege zijn werk als co-curator tijdens de grootse Paramaribo SPAN-expositie bij de DSB Bank in 2010. Ook was zijn invloed als co-curator voor het Caribisch gebied voor de deelname van enkele Surinaamse kunstenaars aan het About Change-kunstproject van de IDB en de expositie Wrestling with the Image: Caribbean Interventions in Washington DC, USA (2011) van groot belang. Daarnaast vervult Christopher Cozier voor een aantal Surinaamse kunstenaars op regionaal gebied een belangrijke ondersteunende en adviserende rol.
Het officiële persbericht van het Fonds beschrijft Cozier (1959) als een “multigetalenteerde culturele activator met een grote invloed op de culturele ontwikkeling van het Caribisch gebied. Zijn bezielde en indringende kunstwerken in verschillende media zijn een reflectie van zijn grondige kennis van Trinidad’s heden en verleden, maar meer als dat, begeleidt en ondersteunt hij lokale en regionale kunstenaars door ze te voorzien van kritiek, dialogen op gang te brengen in de virtuele ruimte en door mogelijkheden te initiëren.”
Het persbericht eindigt met:  “Christopher Cozier wordt geëerd voor zijn invloedrijke rol en open inclusieve aanpak bij het ontwikkelen van kunst en cultuur in het Caribisch gebied; voor het belangeloos en royaal creëren van mogelijkheden voor anderen, het inspireren en begeleiden van jongere generaties; voor zijn gedisciplineerde inzet voor intellectueel onderzoek en kritische discours.”
Een uitgebreider verslag leest u het volledige bericht op de website van het Prins Claus Fonds:http://www.prinsclausfonds.nl/en/network/christophercozier.html
Voor meer over Christopher Cozier kijkt u op zijn blog: http://christophercozier.blogspot.com/

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter