blog | werkgroep caraïbische letteren

Prijsuitreiking van Anansiverhalenwedstrijd Tongo is Taal

door Christina

Het magazine Tongo is taal, uitgegeven door de Taalsluis van Drs. Renate Sluisdom, heeft de afgelopen twee jaren een hardcopy en een online versie van het tijdschrift uitgebracht waarin rubrieken, schoollessen, artikelen en columns zijn opgenomen in en over de Nederlandse taal. Dit jaar heeft Tongo is taal een Anansiverhalenwedstrijd gehouden. 

Renate Sluisdom van de Taalunie feliciteert Annelies den Boer

Het vorig jaar startten zij al met nieuwe anansiverhalen in het magazine, geschreven door Christa Sluisdom, en dit jaar werden Surinamers via een wedstrijd op de Facebookpage van Tongo is taal, in de gelegenheid gesteld om zelf Anansiverhalen te schrijven. Er kwamen vele Anansiverhalen binnen, waaronder enkele oud bekende verhalen die niet meegeteld werden natuurlijk.

Renate Sluisdom van de Taalunie feliciteert Irwin Whist

De verhalen die hebben gewonnen waren onverbeterlijk goed en heel erg Surinaams. Prijs 1 tot en met 3 waren tablets, gesponsored door het kabinet van de First Lady. Alle vijf winnaars hun Anansitori’s komen te staan in de nog uit te komen editie van Tongo is taal, waarvoor zij ook betaald werden als schrijver. Een ieder had dan ook een envelop in handen met de betaling voor het verhaal. De juryleden waren Johanna Pinas, Chilton Sampono en Euritha Tjan a Way.

Chilton Sampono van het kabinet van de First Lady feliciteert Jurmail Soerodikromo

Omaira Bouterse won de eerste prijs die door haar moeder in ontvangst werd genomen omdat ze uitlandig was. Annelies den Boer won de tweede prijs en de derde prijs ging naar Jurmaïl Soerodikromo, de vierde prijs ging naar Wiraisha Oemrawsingh die niet aanwezig was, en de vijfde prijs ging naar de heer Irwin Wist.

De winnaars

Het tijdschrift Tongo is taal wordt uitgegeven omdat er geen betaalbare Surinaamse lectuur en Literatuur is in Suriname om goed gebruik van de Nederlandse taal op een leuke manier te stimuleren. De Nederlandse Taalunie sponsorde de vorige twee jaren de uitgifte van het tijdschrift in hardcopy. Dit jaar is er helaas nog geen financiering van de Taalunie, maar het tijdschrift komt in ieder geval tenminste online uit dit jaar.

De uitreiking vond plaats in één van de zalen van het LallaRookh gebouw aan de Lalla Rookhweg. En na de prijsuitreiking was er nog een hapje en een drankje om te proosten op Tongo is taal.

[naar culturu.com, zondag 27 augustus 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter