blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

President Obama brengt historisch bezoek Cuba

In de komende weken zal de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek brengen aan Cuba, als onderdeel van een grotere reis naar Latijns-Amerika. Hij zal de tweede zittende Amerikaanse president in de geschiedenis zijn die reist naar het eiland. Calvin Coolidge deed dat in 1928.

 

De Republikeinen hebben het bezoek bekritiseerd en zeggen dat het niet mag plaatsvinden terwijl de familie Castro aan de macht is. Washington en Havana hebben vorig jaar juli de diplomatieke banden hersteld. De Verenigde Staten heeft daarop na 54 jaar de reis- en handelsbeperkingen versoepeld.

De Republikeinse presidentskandidaten Marco Rubio en Ted Cruz, beide zonen van de Cubaanse migranten, zeggen dat het bezoek een vergissing is. Op de vraag of hij zou gaan, antwoordt Rubio: “Niet als er geen sprake is van een vrij Cuba.” Cruz zegt dat Obama zal handelen als “apologeet.”

Obama heeft in december aan Yahoo News gezegd dat hij politieke dissidenten in Cuba wil ontmoeten om “de Cubaanse regering een duwtje in een nieuwe richting te geven.” De regering in Cuba zegt dat Obama welkom is om het land te bezoeken, maar niet mag bemoeien met de interne aangelegenheden.

Obama’s bezoek zou kunnen samenvallen met de ondertekening van een vredesakkoord in Havana tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de Farc-groep. Het akkoord dat de burgeroorlog in het land moet beëindigen, zal op 23 maart worden ondertekend. De Cubaanse regering heeft de overeenkomst aangemoedigd.

Amerikaanse en Cubaanse functionarissen hebben dinsdag een overeenkomst getekend voor hervatting van het commercieel luchtverkeer. Het is de eerste keer in een halve eeuw dat commercieel luchtverkeer tussen beide landen is toegestaan. De Republikeinen hebben echter met hun meerderheid in het Amerikaans Congres de oproep van Obama om het langdurige handelsembargo te beëindigen, geblokkeerd. Het embargo beperkt de handel en verbiedt ook Amerikaanse toeristen voor een bezoek aan het eiland.

[van Starnieuws, 18 februari 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter