blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

President Colombia krijgt Nobelprijs voor de Vrede

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft voor zijn inspanningen om de 52 jaar durende oorlog met de linkse rebellen te beëindigen, de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Het Nobelcomité in Noorwegen heeft hem geprezen om de ondertekening van het vredesakkoord met de Farc-rebellen.

 

Het akkoord is weliswaar tijdens een referendum verworpen door het Colombiaanse volk. President Santos heeft de prijs opgedragen aan “alle slachtoffers van het conflict.” Ongeveer 260.000 mensen zijn tijdens de oorlog gedood en zijn meer dan zes miljoen ontheemd in Colombia.

Farc-leider, Rodrigo Londono bekend als Timochenko, die het akkoord mede heeft ondertekend is buiten de prijs gevallen. De voorzitter van het Nobelcomité erkent de “vastberaden inspanningen” van president Santos om het conflict te beëindigen. “De award moet ook worden beschouwd als een eerbetoon aan de Colombiaanse bevolking die, ondanks grote ontberingen en misbruiken, de hoop op een rechtvaardige vrede niet heeft opgegeven, en aan alle partijen die hebben bijgedragen aan het vredesproces”, heeft ze eraan toegevoegd.

Op Twitter schrijft president Santos:”Deze eervolle onderscheiding is niet voor mij, het is voor alle slachtoffers van het conflict. Samen zullen we de belangrijkste prijs winnen: Vrede.”

Bij de stembusgang op 2 oktober is het vredesakkoord door 50,2% van de kiezers afgewezen. De commissie erkent de uitslag en zegt: “Wat de ‘Nee’-kant heeft afgewezen, was niet het verlangen naar vrede, maar een specifiek vredesakkoord.” Ze zegt ook dat het een moeilijke uitdaging wordt om een balans te vinden tussen de behoefte aan verzoening en de roep voor gerechtigheid voor de slachtoffers.

Farc-leider Timochenko heeft op twitter laten weten: “De enige prijs die we nastreven is vrede met sociale rechtvaardigheid voor Colombia, zonder (rechtse) paramilitairen, zonder vergelding of leugens. Vrede ligt in de straten.”

 

[van Starnieuws, 7 oktober 2016]

on 07.10.2016 at 18:35
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter