blog | werkgroep caraïbische letteren

Presentatie wandelgids Sporen van de Slavernij

Het Centre for the Humanities en Kosmopolis Utrecht presenteren op dinsdag 26 juni 2012 om 16.00 uur de wandelgids Sporen van Slavernij in Utrecht in Het Utrechts Archief. Op de bijeenkomst wordt ook uitbreiding van de GPS-route Sporen van Slavernij in Utrecht en de nieuwe ‘look’ van de gelijknamige website getoond.

In 2013 viert de stad Utrecht dat 300 jaar geleden de Vrede van Utrecht in 1713 is getekend. Tijdens de Vrede van Utrecht regelde het Asiento-arrangement het recht om slaven te leveren. In de Utrechtse binnenstad zijn details van de slavenhandel bewaard gebleven die herinneren aan de dagen van Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) en de rijkdom die zij brachten. Dr.Esther Captain, Dr. Sjoerd Jaarsma en Dr. Hans (J.J.) Visser hebben zich een aantal maanden verdiept in de vaak goed verstopte details van de slavenhandel in Utrecht. In de Domstad leeft het onderwerp slavernij nauwelijks. Men is niet bekend met de lokale linken die er zijn, terwijl in het straatbeeld diverse verwijzingen naar een slavernijverleden zijn.

De stadswandeling Sporen van de Slavernij is een initiatief van het Centre for the Humanities, in samenwerking met Kosmopolis Utrecht. Zij willen niet alleen aandacht vestigen op de afschaffing van de slavernij door koning Willem III op 1 juli 1863 (volgend jaar 150 jaar geleden), maar vooral ook op de blijvende erfenis van de slavernij tot op de dag van vandaag.

Na ontvangst in Het Utrechts Archief, vind de presentatie van het boek plaats, samen met een interview met directeur Saskia van Dockum en een optreden van zangeres Denise Jannah. Daarna nodigen wij u uit een verkorte versie van de wandeling op weg naar de Winkel van Sinkel voor een afsluitende borrel.

Datum: 26 juni 2012
Tijd:15:30 – 17:30
Locatie: Auditorium, Het Utrechts Archief
Adres: Hamburgerstraat 28, Utrecht
De GPS-route van de stadswandeling is als app voor smartphones te downloaden via: www.sporenvanslavernijutrecht.nl

De presentatie van de wandelgids wordt mede mogelijk gemaakt door: Centre for the Humanities Utrecht, KFHein fonds, Utrechts Universiteitsfonds, Provincie Utrecht, Vrede van Utrecht en Winkel van Sinkel.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter