blog | werkgroep caraïbische letteren

Presentatie van twee Sarnámi boeken

*** Boekpresentatie is uitgesteld wegens coronavirus ***

Uitgeverij Surinen nodigt u uit voor de presentatie van twee onlangs verschenen Sarnámi boeken: Stifá, herdruk van de novelle van Rabin Baldewsingh, en van dezelfde auteur het reisverslag Sarnámi Yátrá.

Stifá gaat over de relatie tussen Kishan en Rajnish, een weduwnaar en een zwerver. Deze laatste ziet het doel van het bestaan niet meer in en probeert op allerlei manieren ertegen te vechten. In zijn gevecht sleurt hij de weduwnaar en zichzelf tot een dramatisch einde.
Het gaat om een heruitgave van de eerste Sarnámi novelle Stifá. Deze novelle is 35 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd. Dit is aanleiding voor de uitgeverij om het boek in de juiste spelling opnieuw uit te brengen. Het is een fraai uitgegeven ingebonden hardcover boek geworden.

In het reisverhaal Sarnámi Yátrá beschrijft de auteur op een schitterende wijze Suriname, de mensen en hun dagelijkse beslommeringen, de culturele diversiteit en de natuur. Ook heeft hij een paar interessante gesprekken met landbouwers en gewone mensen in de grote stad. Alhoewel de schrijver zich vaak als een toerist opstelt, wordt hij bij zijn ontmoetingen bijna een onderdeel van de diverse en zeer gepolitiseerde samenleving in het land.


Rabin Baldewsingh maakt een reis door het land, van de unieke historische stad Paramaribo naar diverse leefgemeenschappen als Kwatta en Leidingen. Ook gaat hij de Oost-Westverbinding af van het district Saramacca, via Coronie naar het rijstdistrict Nickerie. In Nickerie slentert hij in de straten van Nieuw-Nickerie en bezoekt hij vervolgens de polders Sawmillcreekpolder en Clarapolder. Vanuit Paramaribo reist hij ook naar de rechteroever van de Surinamerivier, naar het district Commewijne, naar de plaatsen Meerzorg, Mariënburg en de kleine leefgemeenschap Johan Margaretha. Ook bezoekt hij Peperpot, de cacaoplantage waar zijn voorouders contractarbeid hebben verricht.

De presentatie van de boeken vindt plaats op: zondag 22 maart 2020, om 14.00 uur.
Plaats: Theater De Vaillant, Hobbemastraat 120, 2526 JS Den Haag

Programma

14.00 uur   Inloop
14.15  uur Aanvang presentatie Sarnámi boeken in de Gele Zaal
14.15  uur  Korte lezing auteur en interviews met de zaal
15.00 uur   Muzikale intermezzo door Lex Bholasing & Friends
15.20 uur   Voordrachten
15.30 uur   Aandacht voor de Sarnámi taal in spraak en schrift
16.00 uur   Aanbieding boeken
16.15  uur  Muzikale intermezzo Lex Bholasing & Friends
16.30 uur   Einde officieel programma

Rabin Baldewsingh en Lex Bholasing

Nazit in foyer (dranken verkrijgbaar aan de bar voor eigen rekening)
17.30 uur   Einde bijeenkomst

Na afloop van het programma zijn de boeken in de foyer te koop, Stifá kost bij deze boekpresentatie € 10,-, Sarnámi Yátrá kost € 15,-.

Wij hopen u bij de presentatie van het boek te mogen verwelkomen. In verband met beperkt aantal plaatsen in het theater verzoeken wij u om zich aan te melden via het mailadres: uitgeverijsurinen@gmail.com   

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter