blog | werkgroep caraïbische letteren

Presentatie Uit de klei van Saramacca in NAS

Op dinsdagavond 18 juni 2019 wordt het boek Uit de klei van Saramacca, een Surinaamse familiegeschiedenis van K.R. Sing, het pseudoniem van Stanley Raghoebarsing in het Nationaal Archief Suriname gepresenteerd.

Uit de klei van Saramacca vertelt het verhaal van vijf generaties van een Hindostaanse familie vanaf de immigraties in 1873, tegen de achtergrond van (post)koloniale ontwikkelingen in Suriname. 

‘Pa, jij wilt het verhaal van ájá en áji (opa en oma) al zo lang vertellen. Maak er tijd voor, schrijf het op!’
– Sadhana, kleindochter van Nandoe en Trees

Dit is het verhaal van een kleermaker en een onderwijzeres die hun weg door het leven moesten zoeken langs armoede, culturele en religieuze barrières, maar uiteindelijk succesvol zijn. Nandoe is een ongeschoolde Hindoe ‘uit de klei van Saramacca’ – een Surinaamse plantage waar zijn voorouders ooit als contractarbeiders naartoe kwamen vanuit Brits-Indië. In Paramaribo leert hij Trees kennen, een katholieke onderwijzeres die in bittere armoede leeft. Haar ouders zijn vroeg overleden. Met haar broer heeft ze heftige botsingen over de traditionele cultuur, want ze wilt in vrijheid over haar toekomst kunnen beslissen. Nandoe vindt haar aantrekkelijk maar is onzeker, want ze heeft – zo jong nog – een doordachte visie op het leven.
De geschiedenis van deze Hindoestaans-katholieke familie weerspiegelt de multiculturele samenleving in miniatuur en bestrijkt de hele twintigste eeuw: de koloniale tijd, de onafhankelijkheid na 1975 en de militaire dictatuur in de jaren tachtig, die een golf van martelingen en moorden met zich meebrengt. Nandoe en Trees en hun kinderen komen voor een levensgroot dilemma te staan: blijven of vluchten?

 Bijeenkomst bespreking m.b.t. boekpresentatie en promotie van Uit de klei van Saramacca met (links) Rita Tjien Fooh (nationale archivaris tevens directeur van het Nationaal Archief Suriname), prof. dr. Jerry Egger (historicus), Stanley Raghoebarsing (auteur) en (rechts) Shireen Sewgobind (sales & marketing manager – VACO).

Na afloop van de avond, zal er gelegenheid zijn een door de auteur gesigneerd exemplaar te kopen bij een vertegenwoordiger van boekhandel VACO, aan wie de lokale verkoop en promotie is toevertrouwd.

Het boek zal op de avond van de boekpresentatie verkocht worden voor een introductieprijs van SRD 165,- en na 18 juni zal de normale winkelprijs SRD 175,- gehanteerd worden.

Over de auteur

K.R. Sing is het pseudoniem van Stanley Raghoebarsing (Paramaribo, 1956), een bekend Surinaams politicus van de Vooruitstrevende Hervormingspartij. Hij studeerde economie in Tilburg en was van 2000 tot 2010 minister in Suriname in twee kabinetten-Venetiaan. Voor dit boek heeft hij kunnen putten uit uniek bronnenmateriaal: zeshonderd (liefdes-)brieven, genealogisch onderzoek, orale bronnen en literatuur. 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter