blog | werkgroep caraïbische letteren

Presentatie Moeder Suriname – Mama Sranan online

Tessa Leuwsha maakte de documentaire Moeder Suriname – Mama Sranan. Een meeslepend en persoonlijk verhaal over een Surinaamse wasvrouw. Hieronder de online versie van de presentatie in de OBA op 2 november 2023.

Moeder Suriname – Mama Sranan is geïnspireerd op Tessa Leuwsha’s boek Fansi’s stilte, een Surinaamse grootmoeder en de slavernij (Atlas/Contact, 2015) en gaat tijdens de komende IDFA in première: ​‘Een vrouw blikt terug op haar leven, in vertelling en zang. In Moeder Suriname – Mama Sranan gebruikt filmmaker Tessa Leuwsha een stroom indrukwekkend, deels ingekleurd archiefmateriaal om de levens te verbeelden van Surinaamse vrouwen als haar grootmoeder, een wasvrouw.’

​Auteur en journalist Diederik Samwel gaat met Tessa Leuwsha in gesprek over deze documentaire, afgewisseld met fragmenten daaruit. Ook haar andere boeken komen aan bod, zoals Plantage Wildlust (2020) en(2022). ​Hierbij komen de thema’s slavernij en kolonialisme en de doorwerking daarvan op mensen in Suriname en Nederland aan de orde. ​Zangeres Denise Jannah nam de voice-over en zang in de documentaire voor haar rekening en verzorgde enkele van de muziekcomposities. Als speciale gast geeft Jannah op 2 november een live optreden.


Lees ook hier over de film

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter