blog | werkgroep caraïbische letteren

Presentatie Gloria Wekker, Witte onschuld

Op 21 december, van 20.00-21.30 in de Lutherse Kerk zal Witte onschuld gepresenteerd worden, de geactualiseerde Nederlandse uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. Met Philomena Essed, Anja Meulenbelt, Anousha Nzume, Martijn den Ouden en Nancy Jouwe.

 

In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden. Wekker beschrijft in dit boek, dat eerder in het Engels veel stof deed opwaaien, onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze in de Nederlandse versie terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media. Jan Peter Wissink, directeur van AUP zal iedereen welkom heten. Dichter Martijn den Ouden draagt een gedicht voor dat hij schreef naar aanleiding van White Innocence. Philomena Essed, Anousha Nzume en Gloria Wekker gaan, onder leiding van moderator Nancy Jouwe, in gesprek met elkaar over de boeken die ze schreven die allemaal witheid thematiseren. Het eerste exemplaar wordt vervolgens aangeboden aan Anja Meulenbelt. De avond wordt afgesloten met een bijdrage van Gloria Wekker, en een aantal vragen vanuit het publiek.

Over de sprekers

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. In 2016 publiceerde ze White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, over racisme in Nederland. Daarnaast is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs.

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in Amerika. Ze was eerder lid van de Tijdelijke Expertise Commissie Emancipatie en lid van het College voor de Rechten van de Mens. Essed is vooral bekend geworden door haar boek Alledaags Racisme, dat dit najaar in geactualiseerde versie verschijnt.

Anousha Nzume is schrijfster, programmamaakster, presentatrice en actrice. Ze is mede-oprichter van Dipsaus Podcast en schrijft voor o.a. de Volkskrant en NRC en zet zich in voor verschillende organisaties zoals Women Inc. Dit jaar kwam haar tweede boek Hallo witte mensen uit.

Martijn den Ouden is een Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar. Den Ouden zal een gedicht voordragen dat hij schreef n.a.v. White Innocence. In 2010 verscheen zijn poëziedebuut Melktanden gevolgd door een tweede bundel De beloofde dinsdag in 2013 en in 2017 verscheen zijn derde poëziebundel Een kogelvrije zomer.

Thijl Sunier is hoogleraar Islam in Europese samenlevingen aan de VU en hoofdredacteur van de Journal of Muslims in Europe (JOME). Hij deed o.a. vergelijkend onderzoek onderzoek naar Turkse jongeren in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland, en naar natievorming, islam en multiculturalisme in Frankrijk en Nederland. Sunier schreef het Elementaire Deeltje Islam.

Anja Meulenbelt is publicist, schrijfster en feministe en zal het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen.

Nancy Jouwe (moderator) is onderzoeker, publicist en curator en doceert aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland op het gebied van postkoloniale geschiedenis, gender, ras, seksualiteit en populaire en visuele cultuur. Daarnaast is ze projectleider van onderzoeksproject Mapping Slavery NL. Haar laatste publicatie is Dutch New York Histories, Connecting Native American, African and Slavery Heritage.

Datum: donderdag 21 december 2017, van 20.00-21.30
Plaats: Lutherse Kerk, Spui, Amsterdam

Tickets kosten € 14,99: dat is inclusief een gesigneerd boek van Witte onschuld, toegang tot het programma en een drankje achteraf. De kaarten zijn te verkrijgen via info@aup.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter