blog | werkgroep caraïbische letteren

Presentatie Een koloniale speeltuin

Vrijdag 26 november 2010.

‘Zelfs vlak voor mijn ogen is het mistig. Ik ben letterlijk in de wolken. Is dit het koninkrijk? Een koude dichte mist waarin we elkaar amper kunnen onderscheiden, maar toch een poging doen om ons tot elkaar te verhouden? Ik ben helemaal voor good governance, democratie, begrotingsdiscipline en burgerlijke vrijheden, maar hoeveel zin heeft het om dat van boven op te leggen? Sabotage is een beproefd middel uit de plantagejaren, Nanzi zal hoogtij vieren, wellicht zegevieren.’

Het doek is gevallen voor de Nederlandse Antillen. Op 10 oktober 2010 werden Bonaire, St. Eustatius en Saba ‘bijzondere Nederlandse gemeenten’, terwijl Curaçao en St. Maarten de status van autonome landen binnen het koninkrijk kregen. Aruba heeft die status al sinds 1986. Maar wat is er nog Nederlands aan de eilanden? Hoeveel liefde voelen koninkrijksgenoten onderling? Waarom staan Curaçaose jongeren op straathoeken van Nederlandse steden? En hoe raakten de veranderingen de ziel van de eilanden?

Een koloniale speeltuin van Miriam Sluis schetst de laatste vijf jaar van de Nederlandse Antillen: het krachtenveld op de eilanden, tussen de zes zustereilanden en binnen het koninkrijk der Nederlanden. Én in de Caraïbische en Zuid-Amerikaanse regio, waar Curaçao aan de wieg stond van Venezuela en St. Eustatius de geboorte van de Verenigde Staten inluidde. Tussen de strikte Nederlandse regels en de vloeibare Caraïbische souplesse gaapt een kloof van 8000 kilometer. Daarbinnen heeft iedereen zijn eigen verhaal.

De presentatie van het boek gaat gepaard met een debat; het panel bestaat uit:
Cynthia Ortega Martijn, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie
Cassandra Vrolijk, zij promoveerde op de vraag wat de ontmanteling van de Antillen betekent voor de relaties tussen de eilanden en die met Nederland
Francio Guadeloupe, cultureel antropoloog verbonden aan de UVA
Robert Coblijn, oprichter van het platenlabel en de politieke partij BijlmerStyle. Hij neemt aansluitend het eerste exemplaar van Een koloniale speeltuin in ontvangst.

Waar: Bijlmerparktheater, Anton de Komplein 240, 1102 DR Amsterdam
Wanneer: vrijdag 26 november 14.00-16.00 uur

Over de auteur
Miriam Sluis is sinds 2005 correspondent voor NRC Handelsblad. Ze schreef eerder De Antillen bestaan niet. De Nadagen van een fictief land (uitgeverij Bert Bakker, 2004) en Zoutrif (KIT Publishers, 2008). Een koloniale speeltuin geldt als het laatste deel in de trilogie.

Een koloniale speeltuin. De Antillen achter de schermen. Miriam Sluis.
ISBN 978 90 446 1605 7, paperback, 265 pagina’s, 2010

Meer informatie over het boek vindt u ook op deze website, klik hier

Aanmelden kan via: kolonialespeeltuin@gmail.com

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter