blog | werkgroep caraïbische letteren

Première Trouw en Liefde

Voor diegene die het nog niet had gehoord en als reminder voor alle anderen; er zijn nog voorstellingen van Trouw en Liefde in Teatro Luna Blou, het stuk dat op 13 september in première ging Een voorstelling waarin 5 mannen, het publiek en elkaar, vertellen over hun ervaringen met Trouw en Liefde. Mannen praten daar niet over zegt u? Integendeel; schrijver en regisseur Gita Hacham interviewde een grote groep mannen met verschillende etnische achtergronden en vroeg naar de bekende weg, daagde de mannen uit, de algemene en specifieke culturele vooroordelen tegen te spreken of juist te bevestigen. Ze vond verwachte en onverwachte verschillen en overeenkomsten, maar ook persoonlijke, beklemmende, hilarische en doodgewone verhalen.

De voorstelling wordt gespeeld door Edion Booi, Jeroen Heuvel, Albert Schoobaar, Junior Tecla en Eduard Reineta.
Kaarten zijn te koop bij Teatro Luna Blou en kosten Nafl. 27,50.
De voorstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door Spigt DC, SMS Advocaten, Huizing en Huizing Advocaten, AIC en Prins Bernard Cultuurfonds.
De voorstellingen zijn op 13, 14, 17, 18, 27 en 28 september om 20.00 uur en op 16 september om 15.00 uur.

Bekijk de TV spot via:
http://www.youtube.com/watch?v=GQxWUyHRbYA&feature=relmfu

Zie een stukje uit de voorstelling en een interview met de schrijver en regisseur op:
http://www.youtube.com/watch?v=6rXKRTpk5I0

Reactie op Facebook van een bezoeker van de voorstelling in Nederland:
“Basta aña pasá mi a mira e obra aki na Amsterdam. Mi ta kòrda ku mi a hari, algun biaha kasi yora, pero mas ku tur kos mi mester a pensa hopi. Den fondo di nos kurason nos tur ke e mesun kos…. No pèrde e obra aki.”
“Een aantal jaren geleden heb deze voorstelling in Amsterdam gezien. Ik herinner me dat ik heb gelachen, een keer bijna heb gehuild, maar meer dan wat dan ook, heb ik er veel over nagedacht. Diep in ons hart willen we allemaal hetzelfde… mis deze voorstelling niet.”
Een reactie die voor zich spreekt mogen we wel zeggen!
Wat vinden de mannen van de liefde? Van trouw? En ontrouw? Wat vinden ze eigenlijk van hun vrouwen? Moet je een Hollandse op een andere wijze versieren dan een Curaçaose? Hoe weten ze dat?
Wat vinden en voelen de mannen?
Een ding staat vast: ze moeten een man zijn! Hoe gaan ze om met die verwachtingen?
Van wie hebben ze geleerd om een man te zijn?
Hoe geven ze het door aan hun kinderen? Hun zonen? En hun dochters?
Van wie hebben ze geleerd dat vreemd gaan iets goed is? Van wie hebben ze geleerd dat vele vrouwen hebben een teken is van een “echte man te zijn?”
Waarom scheppen mannen op over hun veroveringen en vrouwen niet? Als alle mannen vreemd gaan dan moeten er wel even veel vrouwen vreemdgaan, waarom horen we daar niets over?

Vragen die worden beantwoord in deze bijzondere voorstelling.

on 16.09.2012 at 12:17
Tags:

1 comment to “Première Trouw en Liefde”

  • In bovenstaand stukje staat: “Als alle mannen vreemd gaan dan moeten er wel even veel vrouwen vreemdgaan.”
    Dat hoeft niet per se het geval te zijn!!! Er lopen ook erg veel (weer) vrijgezelle vrouwen rond en veel mannen laten hun oog maar al te graag vallen op jonge vrouwen en soms nog onervaren meisjes… Dus…

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter