blog | werkgroep caraïbische letteren

Première Oogst

Pulserende dans en een blik op het individu
Op donderdag 2 oktober 2014 gaat Oogst van dansgezelschap BackBone en choreografe Alida Dors in première in Theater Bellevue, Amsterdam. De dansvoorstelling is daarna te zien in de theaters door heel Nederland tot en met mei 2015.

Alida Dors

Alida Dors (links) instrueert haar dansers

Choreografe Alida Dors toont in Oogst haar unieke danstaal van hedendaagse minimalistische hiphop, ontdaan van alle show en bravoure. Dit hedendaagse dansidioom ontwikkelde zij de afgelopen jaren door middel van een tweetal talentontwikkelingsbeurzen van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Fonds Podiumkunsten. Met voorstelling Oogst sluit zij deze periode af en treedt voor het eerst voor het voetlicht als onafhankelijk choreografe.
In Oogst snijdt Dors de ‘rat race’ in de huidige maatschappij aan. Een maatschappij waarin alles beter, mooier en groter moet. We zijn geneigd hierin mee te gaan. Maar hoe blijven we als individu staande in een dergelijke situatie? Daarnaast neemt zij de multiculturele samenleving scherp onder de loep.
Als ervaringsdeskundige en sociologe constateert ze dat er een nieuwe generatie opstaat die genoodzaakt is zich te definiëren aan de hand van meerdere culturen waarmee zij verbonden is.
Oogst toont de zoektocht naar een eigen identiteit binnen verschillende culturen en een op prestaties gerichte maatschappij. Ook Dors zelf graaft dieper in haar ‘roots’ en voegt opvallende elementen toe van de traditionele Surinaamse Aukaanse dans. De confronterende en pulserende bewegingen komen tot leven in een opmerkelijk toneelbeeld van ontwerpster Loes Schakenbos, waarin de door mens gemaakte structuur een weg zoekt naar de natuur en oorsprong. Schakenbos verbond haar naam aan choreografen als Jiří Kylián en Nanine Linning.
Speciaal voor de avondvullende dansvoorstelling componeerde de Argentijns, Nederlandse componist Diego Soifer de muziek. Met een mix van digitale soundscapes, live percussie en fluit creëert hij een indringende sfeer, waarin rituele klanken overgaan in hedendaagse ritmes. Eerder werkte Soifer samen met muziekensembles als Asko|Schönberg en New Trombones Collective.
De voorstelling Oogst is te zien op:
2 (première) & 3 oktober 2014 Theater Bellevue, Amsterdam / 18 oktober 2014 tanzhaus nrw,
Dusseldorf, Duitsland / 21 oktober 2014 Theater Castellum, Alphen aan den Rijn / 30 oktober 2014
Rabotheater, Hengelo / 21 november 2014 Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam / 12 december 2014
Chassé Theater, Breda / 24 januari 2015 Verkadefabriek, Den Bosch / 2 februari 2015
Stadsschouwburg Groningen, Groningen / 11 februari 2015, Schouwburg Arnhem, Arnhem / 12 & 13
februari 2015 Theater Kikker, Utrecht / 18 februari 2015 Schouwburg De Lawei, Drachten / 25 februari 2015 Theater Ins Blau, Leiden / 7 maart 2015 De NWE Vorst, Tilburg / 2 mei 2015 LUX, Nijmegen / 16 mei 2015, Podium Mozaïek, Amsterdam.
Informatie over de kaartverkoop en toegangsprijzen voor de tourneevoorstellingen zijn te verkrijgen bij de betreffende theaters.
Toegangsprijzen première Theater Bellevue:
– normaal € 16,-
– kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en 65+
– studenten: € 10,-

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter