blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

Prem Radhakishun zakenvrouw van het jaar

EZVN [Etnische Zaken Vrouwen Nederland] (Maritza Russel) reikt jaarlijks een Presidents Award uit. De Award is een eerbetoon aan een individu of een organisatie die op hun gebied een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Deze kandidaat heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd door saamhorigheid van de multiculturele samenleving te bevorderen. Deze kandidaat heeft deuren geopend op politiek trein als ook in het bedrijfsleven en de prestaties van de kandidaat zijn daarbij niet onopgemerkt gebleven. De kandidaat verdient het om erkend te worden voor zijn/haar bijdrage. De award wordt uitgereikt door de beschermvrouw van EZVN Baroness Rosalind Howells of St Davids House of Lords UK Parliament.

De winnaar voor 2016 is Prem Radhakishun.

Prem Radhakishun is advocaat, programmamaker en regelmatig tafelheer bij DWDD. Hij werd geboren in Suriname, maar kwam na de Decembermoorden naar Nederland. Via Frans-Guyana vluchtte Radhakishun naar Nederland, waar hij in januari 1983 politiek asiel aanvroeg.

Al jong zette Radhakishun zijn eerste schreden in de media bij Radika met muziekkeuze, kinderprogramma’s, tienerprogramma’s, reclames en journalistiek. In Nederland werkte hij in 1983 en 1984 voor de radiopiraat Kankantrie in Amsterdam. In 1984 gaat hij rechten studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en stopt bij Kankantrie. Hij studeerde in 1989 af als jurist en werd in augustus 1990 beëdigd als advocaat in Amsterdam bij het Advocaten Kollektief Bijlmermeer. In november 1984 kwam hij in contact met de Migranten Televisie Amsterdam, waar hij de Migranten Media Opleiding (MMO) volgde. Van 1985 tot 1994 maakte en presenteerde hij diverse programma’s voor de Migranten Televisie Amsterdam.

Vanaf september 1999 schrijft hij om de 14 dagen een column voor het dagblad Het Parool. Medio 2001 startte hij daarnaast met zijn wekelijkse column voor het programma In de ban van de week op BNR Nieuwsradio.

Bij het grote publiek is hij vooral bekend door de presentatie van het NPS-televisieprogramma Premtime, dat liep van 2003 tot 2008. Het programma stond voor “een informatief televisieprogramma over de multiculturele samenleving waarin de kwaliteit van onze samenleving getoetst wordt”. Radhakishun stond hierin bekend om zijn onconventionele aanpak. Zo schoor hij ooit zijn hoofd kaal en trok hij Lonsdale-kleding aan om te kijken of hij – als Hindoestaanse Surinamer – een horecagelegenheid binnen zou kunnen komen waar een verbod op dergelijke kleding gold. Radhakishun besteedde in zijn programma Premtime onder andere aandacht aan de multiculturele samenleving. Dit kwam hem een paar keer op aanvaringen met vooral Marokkaanse jongeren te staan. Op 19 november 2008 plaatste Spits een ingezonden brief van onder andere Prem Radhakishun en Mohammed Redouan Jabri, waarin ze jongeren van Marokkaanse afkomst oproepen zich aan de wet te houden en vragen ze de Nederlandse samenleving en vooral het Marokkaanse deel van die samenleving in te grijpen en een einde te maken aan het onaangepaste, bedreigende en intimiderende gedrag van een deel van de Marokkaanse jongeren. Het gedrag van deze onaangepaste groep jongeren zou namelijk een negatieve uitstraling hebben op de hele Marokkaanse gemeenschap.

Van april 2009 tot september 2010 presenteerde Radhakishun het opinieprogramma PepTalk van BNR Nieuwsradio. Hij was tevens de presentator van het televisieprogramma De Herkansing, waarin jongeren die het thuis en/of op school moeilijk hebben een tweede kans krijgen. Sinds september 2010 heeft Radhakishun bij de publieke omroep elke werkdag van 10:30 tot 11:00 uur op Radio 1 het programma Premtime. In 2013 deed Radhakishun mee aan De Slimste Mens ter Wereld.

In 2014 en 2015 was hij 45 afleveringen in het televisieprogramma Geld maakt gelukkig met Eef van Opdorp één van de deskundigen.

Vanaf 2016 is Prem bij POWNED aan de slag, waar hij meer diversiteit en kleur in het nieuws brengt.

Bij EZVN is hij vanaf de oprichting als adviseur betrokken. Ook presenteert hij de eerste vijf jaar de Awards verkiezing.

 

[van EZVN eZine jaargang 7 nr.3 december 2016; de tekst komt overigens grotendeels zonder bromvermelding van Wikipedia]

1 comment to “Prem Radhakishun zakenvrouw van het jaar”

  • Prem had als zakenvrouw van het jaar best in een tante Es-outfit mogen verschijnen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter