blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Prachtboek over de koto-klederdracht

door Peter Sanches

Prodo fu koto is het langverwachte boek van Christine van Russel-Henar. Een prachtig uitgegeven boek waarin de geschiedenis van de koto-klederdracht uit de doeken wordt gedaan. Prodo fu Koto kijkt naar de oorsprong van deze authentieke Afro-Surinaamse klederdracht, maar beschrijft ook de hedendaagse trends. Deze tonen hoe na anderhalve eeuw de koto nog steeds deel uitmaakt van de identiteit van de Afro-Surinaamse vrouwen en tot de verbeelding spreekt.

Hedendaagse ontwerpers laten zich door de koto inspireren tot modernere variaties. De essentie blijft: de trots waarmee deze wordt gedragen. Het boek laat de levende cultuur van de kotomisi zien, met de diepe wortels die deze met zich meedraagt. Christine heeft een hele tijd aan dit boek gewerkt samen met Chandra van Binnendijk en later aangevuld met Journy Trotman en haar kennis van de koto in het boek verwerkt. Het boek is daarmee een welkome aanvulling op Angisa Tori dat eerder van haar hand is verschenen. Voorzien van een mooi voorwoord van Raoul de Jong.

Het boek is fraai vormgegeven door Claudett de Bruin en is een pareltje die iedereen die is geïnteresseerd in de Surinaamse cultuur moet aanschaffen. Het boek staat werkelijk boordevol met waardevolle informatie. Ik heb het tijdens mijn verblijf samen met mijn moeder gelezen en dan kom je opeens tot leuke ontdekkingen. Zo wist mijn moeder mij te melden dat de overgrootmoeder van Christine, Jansje Weide (van wie een foto in het boek staat afgebeeld), bevriend was met mijn overgrootmoeder Gerharda Ten Meer-Samson. Een aantal pagina’s verder zagen wij de foto van een dansende Hetta Sanches, een goede vriendin van mijn moeder. Veel discussie hadden wij bij het hoofdstuk over de sieraden en kralen van de kotomisi.

Het boek is in Suriname verkrijgbaar bij Readytex en het Koto museum. In Nederland kunt u het boek via 06 22985452 bestellen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter