blog | werkgroep caraïbische letteren

Postuum eredoctoraat aan Matzeliger om jonge wetenschappers te motiveren

door Rose-Marie Maître

Paramaribo – “Met eredoctoraten aan innovatieve Surinamers kunnen jonge wetenschappers gemotiveerd worden om zich in te zetten.” Dit zegt Khalid Saboerali, studentenvertegenwoordiger van het universiteitsbestuur. Saboerali heeft gisteren samen met leden van het universiteitsbestuur een voordracht van Stichting Matzeliger Instituut ontvangen.      

Deze is overhandigd door voorzitter Jan Haakmat en secretaris Iwan Wijngaarde. Middels deze voordracht wil de stichting dat wijlen Jan Ernst Matzeliger postuum het doctoraat Honoris Causa in de Technologische Wetenschappen wordt verleend.    

Moment

Volgens Wijngaarde is de voordracht niet per se gedaan in verband met de herdenking van honderdvijftig jaar afschaffing van de slavernij. “Maar de honorering ervan zou samen met de viering van 45 jaar Anton de Kom Universiteit van Suriname een prachtig moment zijn”, zegt de secretaris. De universiteit is volgens beide partijen de juiste plaats om personen, zoals Matzeliger, te eren die aan de wieg van innovaties hebben gestaan. Surinamer Matzeliger is de uitvinder van de Zwikmachine die het bovenstuk van schoenen vasthecht aan de zool. Door deze uitvinding werd het produceren van schoenen makkelijker en goedkoper.      

Commissie

Goenopawiro heeft aangegeven dat het bestuur nog geen honorering kan toezeggen, maar zegt wel blij met de voordracht te zijn. De secretaris stuurt de voordracht door naar de Commissie voor Promoties en Eredoctoraten aan de universiteit, die zich zal buigen over de honorering. Leatitia Beek, vertegenwoordiger van het wetenschappelijk personeel van de universiteit, is van mening dat de universiteit de samenwerking met kennisinstituten moet ondersteunen. Stichting Matzeliger Instituut heeft ook een stamboomonderzoek van de uitvinder overhandigd aan het bestuur. Volgens Goenopawiro zal dit document goed van pas komen bij de op te zetten studie Master of Science in Geschiedenis, waarvan Maurits Hassankhan de trekker is.  

[uit de Ware Tijd, 26/04/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter