blog | werkgroep caraïbische letteren

Portret van Elis Juliana door Tirzo Martha

Een nieuw initiatief van de Werkgroep Caraïbische Letteren: de Werkgroep heeft besloten om elk jaar aan een aankomend, talentvol beeldend kunstenaar uit het Caraïbisch gebied een opdracht te verlenen tot het maken van een portret van een schrijver of dichter uit Suriname, de Nederlandse Antillen of Aruba. Langs deze weg zullen jonge beeldend kunstenaars zich verdiepen in het werk van hun schrijvende confrères en de literatuur van hun regio, terwijl zij ook een betaalde opdracht krijgen die hun verder stimuleert op hun artistieke weg. De kunstenaars zijn geheel vrij hun opdracht vorm te geven zoals zij dit zelf willen.

.


De eerste die een opdracht kreeg is de op Curaçao werkzame beeldend kunstenaar Tirzo Martha. Hem werd verzocht een portret te maken van de dichter/schrijver Elis Juliana. Hij vervaardigde zijn kunstwerk in de maanden mei-augustus 2009 en gaf het de titel Proteha e Wardador [Bescherm de beschermer]. Tirzo Martha zegt over zijn werk onder meer:

‘Elis is een beschermer van ons cultureel erfgoed, een mens die het grootste deel van zijn leven heeft geïnvesteerd in het onderzoeken en beschermen van het dagelijks leven van de Curaçaoënaar. Mijn werk is het symbool van hoe dierbaar al deze objecten voor hem zijn en hoe zorgvuldig hij hiermee omgaat.’

Voor de gehele tekst van Tirzo Martha en meer foto’s van het werk, zie de website van de Werkgroep, klik hier.

Tirzo Martha studeerde van 1985 tot 1986 aan de Akademia di Arte Korsou, Curacao, van 1987 tot 1989 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, van 1989 tot 1991 aan de Molenaar Fashion School in Nederland. Hij exposeerde behalve op de Antillen en ASruba in Nederland, Engeland, Italië, Duitsland, Trinidad & Tobago en de Verenigde Staten.

Zijn portret van Elis Juliana – tot stand gekomen door bemiddeling van Jennifer Smit – zal eind november op Curaçao ten doop worden gehouden, en daarna ook in Nederland te zien zijn. Deze blogspot houdt u daarvan op de hoogte.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter