blog | werkgroep caraïbische letteren

Politie doodt twee burgers tijdens betoging voor vrijlating Anton de Kom, Paramaribo, 87 jaar geleden

door Eric Kastelein

Anton de Kom (1898-1945) arriveert op 7 januari 1933 met zijn vrouw Petronella Borsboom en hun vier jonge kinderen in Suriname. De koloniale overheid – hij zou een staatsgevaarlijke communist zijn – verbiedt hem om vergaderingen in openbare gelegenheden te organiseren. Als reactie daarop vestigt hij in zijn ouderlijk huis het A. DE KOM’S ADVIESBUREAU. Nadat duizenden Javanen, Brits-Indiërs en creolen zich op 1 februari in de Pontewerfstraat (nu Anton de Komstraat) hebben verzameld, staakt de politie ook deze bijeenkomst. De Kom wordt gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Zeelandia.

Huis van Anton de Kom aan de Pontewerfstraat. Foto’s van de auteur

De overheid neemt meer repressieve maatregelen zoals een samenscholingsverbod. Toch gaan bewoners op dinsdag 7 februari (87 jaar geleden)  de straat op als het gerucht van De Koms aanstaande vrijlating de ronde doet. De politie schiet op de massa en doodt daarbij op het Gouvernementsplein Cyrill Murray en de hindostaan Mohabir.  

Monument voor Anton de Kom op de campus van de naar hem vernoemde universiteit in Paramaribo.

Op 10 mei wordt Anton de Kom met zijn gezin het land uitgezet, gedwongen. Suriname ziet hij nooit meer terug. Hij overlijdt op 29 april 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. LM Publishers, april 2020.  Meer Surinaamse geschiedenissen en foto’s op de Facebook pagina van Oog in oog met Paramaribo.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter