blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Poëzie is een steun in eenzaamheid’

De burgemeester van Rotterdam mocht ter gelegenheid van 50 jaar Poetry International vijftig wereldgedichten bundelen. Een gesprek over zijn liefde voor poëzie, die al in zijn kindertijd ontstond.

door Arjan Peters

Met de schoenpoetser begint het. Want die deed hem denken aan zijn jeugd. Als burgemeester van Rotterdam en verklaard poëzieliefhebber mocht Ahmed Aboutaleb (58, geboren in Beni Sidel in Marokko), bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het plaatselijke festival Poetry International, evenzovele gedichten uit de wereldpoëzie kiezen. Dat is de bloemlezing Lees! geworden die vrijdag bij uitgeverij Douane verscheen, een veelkleurige verzameling met onder anderen Ingrid Jonker, Joseph Brodsky, Jules Deelder, Wendy Cope (speciaal voor deze bundel vertaald, door Vicky Francken), Ramsey Nasr, Jopi Hart, Sappho en Ester Naomi Perquin.

Lees verder in de Volkskrant, 7 juni 2019.

Jopi Hart – foto Aart G. Broek

NOOT (red. CU) – Tot de selectie behoort het gedicht ‘De zee’ van de Antilliaanse dichter en romanschrijver Jopi Hart. Hij werd in 1940 op Bonaire geboren en is al jaren woonachtig op Curaçao.  Het gedicht van Hart is een vertaling van het oorspronkelijk Papiamentse gedicht ‘Laman’, dat in zijn bundel Entrega werd opgenomen. Die bundel verscheen in 2000 op Curaçao bij Carilexis. De vertaling is van de hand van Lucille Berry-Haseth en Aart G. Broek en is onder meer te vinden in De kleur van mijn eiland, een forse bloemlezing uit de Papiamentse literatuur, verschenen in 2006.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter