blog | werkgroep caraïbische letteren

Poetry & Beyond zwaait af met laatste editie ‘Familie’

PARAMARIBO – De negende editie van Poetry & Beyond met als thema ‘Familie’ wordt de laatste. Deze sessie wordt op 1 februari in Thalia gehouden.

De veelzijdige artiest Zulile Blinker met danser Dave Simson tijdens de zesde Poetry & Beyond-sessie in Courtyard by Marriott. Foto: dWT Archief  

door Audry Wajwakana

Na vijf jaar sluit initiatiefnemer Zulile Blinker van de stichting Platform Support Suriname het hoofdstuk van Poetry & Beyond af om het pad van theater op te gaan. “Ik ben altijd geïnteresseerd in eigen producties. Dat heeft Poetry & Beyond mij ook kunnen geven met Kokolampu. Een eigen regie, eigen verhaal en ik wil meer het pad opgaan van theater. Ik wil kunnen reizen met mijn jongeren.”

Familie hoeft niet altijd bloedverwant te zijn. Sinds de eerste editie Poetry & Beyond in 2014 heeft Blinker een grote vriendenkring opgebouwd. “We hebben een aantal ‘baby’s’ voortgebracht, die de vrijheid hebben te kunnen optreden zonder dat Poetry & Beyond erover hangt”, zegt ze. Dat is volgens haar ook hetzelfde met familie. “Sommige familieleden houden ervan om steeds een grote mond op te zetten. En omdat zij zo zijn krijgen de andere familieleden niet de kans om hun rol in te vullen.”

Zoals de vorige edities is de line-up ook deze keer zeer divers. Maar de rode draad blijft woordkunst waar er een kruisbestuiving plaats vindt met andere artistieke disciplines. Optredens van onder anderen Ernie Wolf in storytelling en muziek, Roché Soehawan en Ilhaam Ahmadali (muziek), Lost Kulture (dans), Kokolampu en Koloku (spoken word), Del & Crew (muziek) en de Nederlandse spoken word-artieste Babs Gons. “Babs is mijn teacher geweest op het gebied van spoken word en ik wil haar delen met de rest. Ze is nog niet zo bekend in Suriname, omdat we nog niet het echte niveau van spoken word hebben bereikt, waar je alle spoken word artiesten kent”, zegt Blinker.

Gons is een Amsterdamse schrijfster, performer, host, docent en is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven in Nederland. “Alles wat ze tot nu toe heeft bereikt, komt een beetje overeen met wat ik allemaal in Suriname doe. Met jongeren bezig zijn, events organiseren, de stem zijn voor spoken word. Deze editie is daarom een grani naar haar toe. Ik wil mensen laten zien hoe het hoort. If somebody helps you with something, you help them how you can”, zegt Blinker. Gons verzorgt op 2 februari een workshop. 

Door de jaren heen is de publieke belangstelling voor de edities gegroeid. Van Tori Oso, On Stage Theater, Courtyard by Marriott en de laatste in Theater Thalia. Blinker: “Het evenement hoort eigenlijk in een theater thuis. En ik bedoel niet een gesloten theater, maar een open theater. Maar nu ik dit niveau heb bereikt, zet ik voor mezelf, een veer in mijn kont.

Thalia is het oudste theater in heel het Caribisch Gebied, een plek met zoveel verhalen en het was altijd mijn wens om met mijn mensen daar te kunnen staan.” Voor Blinker geeft de nieuwe locatie ook een andere waarde aan het event. “Ik vergeet nooit waar ik vandaan kom en daarom doe ik die events als Comfort Zone of iets anders om toch wel dat Tori Oso-gevoel te hebben. Ik vind dat je moet groeien in de zin van diepgang.”

[uit de Ware Tijd, 15 januari 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter