blog | werkgroep caraïbische letteren

Poepchinees, Sambal bij of Spleetoog: Aziaten pikken het niet langer

door Elize

Besef, Aziaten krijgen vaak te maken met racistische opmerkingen die als ‘grapje’ bedoeld zijn en dat is niet oké. Poepchinees, sambal bij, babi pangang, spleetoog, het zijn maar een aantal voorbeelden van de denigrerende opmerkingen die Aziaten soms uit het niets naar hun hoofd geslingerd krijgen. Misschien staan Aziaten bekend als een makkelijk doelwit, maar de nieuwe generatie gaat daar verandering in brengen.

Kenny Wu (19): “Vanaf kleins af aan heeft mijn moeder mij geleerd om hier niet teveel aandacht aan te besteden en ze maar te laten praten. Maar die tijd is voorbij.”

OPHEF

De Aziatische gemeenschap kwam de afgelopen week flink in opstand, nadat er ophef ontstond over een video van RUMAG-host Rene Watzema. In het filmpje liet hij een Chinese vrouw iets in het Nederlands zeggen en schreef daarbij in de caption: “Als een soort buikspreker dit Chineesje Nederlands proberen te leren. Ze moest uiteindelijk toch het land uit. Koffertje zat vol met verboden gedroogde groentes, paddenstoelen en stukjes hond.. Naja gaan nog Skypen… Joe. #china #emigrant #kloepoek #sambalbij #joe.” En dat is niet het enige, want Rene en zijn collega Roxanne reageerden ook op een jongen die in de comments zijn kritiek uitte op de video. Daarin werd onder andere geschreven:“Laat hem, ik zou ook zo gefrustreerd zijn als ik een kleine piemel heb.” De ‘grap’ van Rene schoot bij veel Aziaten in het verkeerde keelgat. Hoewel hij zijn excuses inmiddels heeft aangeboden, heeft het incident iets losgemaakt in de Asian community. Aziaten riepen elkaar op om actie te ondernemen. In een Story die rondging op Instagram werd zelfs gesproken over dat ‘deze generatie Aziaten voor verandering zal zorgen’.

Lees hier verder op FunX, 9 mei 2019

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter