blog | werkgroep caraïbische letteren

Podiumartiesten spreken zich uit over huiselijk geweld

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Veel zang, dans, toneel, gedichten en komedie tijdens het toneelspektakel in de Anthony Nesty Sporthal. Verschillende artiesten brachten vrijdagavond op hun eigen manier de boodschap over huiselijk geweld aan de bezoekers over. De vijf uur durende show werd door de stichting Kulturu Dyari in verband met Dag van de Vrouw georganiseerd.
Zang
De zaal is nog niet voor de helft gevuld als de organisatie om acht uur de show aankondigt. Dit beeld verandert na ander half uur. Bijna alle zitplaatsen zijn bezet. Eén minuut stilte wordt in acht gehouden voor de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez en slachtoffers die omgekomen zijn door huiselijk geweld. Humphrey and friends beet de spits af met zijn a capella versie van Amazing grace. In een prachtige medley brachten zij verder een ode aan de vrouw. Patrica van Dal bracht de vorm geestelijk geweld tegen vrouwen naar voren. Dat vertolkte zij met het Suripoplied Twarfu yari! Manlief gaat naar Nederland en belooft je te zullen halen, maar het blijft alleen bij de belofte. Dat is geestelijk geweld, want hij belt je ook steeds op met beschuldigingen dat je een ander vriendje hebt. Terwijl hij er zelf andere vrouwen in Nederland op na houdt.”
De sfeer zit er goed in als Damaru met zijn band The Love Messengers ‘Tuintje in mijn hart’ zingt en zijn fans aan het eind van zijn optreden trakteert met op een stukje kabulamuziek. Lisbetti Peroti en de vrouwengroep Naks Makeda oogstten veel applaus voor hun optreden. Op voortreffelijke wijze bracht zij het lied ‘Kruderi’ ten gehore, waarbij een danseres haar woorden in dansdrama vertolkte. “Er is overal veel geweld. Kruderi nanga yu gran tiri”, bezingt Peroti. Zelfbeheersing is het beste wapen tegen geweld.
Fosten prei
De F- club, een jongeren buurtorganisatie van de Nieuw Weergevondenweg, bracht onder leiding van Vasela Oosterwolde met een fosten prei [historisch stuk – red. CU] het verhaal van de slavin Alida. Alida’s borst werd door haar meesteres afgesneden vanwege jaloezie. “Dit is ook een vorm van huiselijk geweld, maar dan van vrouw op vrouw”, verduidelijkt Oosterwolde het verhaal. Ook Naks Wan rutu bracht middels zang, dans en drama de fosten prei met het thema ‘no naki, ma taki!’ Een drietal toneel optredens van verschillende groepen werd opgevoerd. Bribi Ministeries bracht in een sketch de negatieve gevolgen van verwaarlozing binnen het gezin. “Respect naar elkaar toe is heel erg belangrijk binnen een gezin”, legt conferencier Monica Drenthe uit. Terwijl toneelgroep Rahimal Buiten zich focust op de verwaarlozing van de vrouw door man stelt toneelgroep Asago de verwaarlozing van het gezin door de vrouw aan de orde. De verwaarlozing leidt in beide gevallen tot mishandeling.
De krachtige poëzievoordrachten van Sombra en Gilly Creebsburg kwamen ook aan bod. De Flip Dancers gaven een dansoptreden weg en komediant Ruben Silvin sprak ook zijn ervaringen met vrouwen. Het programma werd rond twaalf uur met een wervelende show van King Koyeba en Koloni afgesloten met hun hit ‘Lobi yu uma’.
[naar de Ware Tijd, 11/03/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter