blog | werkgroep caraïbische letteren

Pleidooi voor grondenrechten op Dag der Inheemsen

Het wordt een dag van feesten en presentatie van inheemse kunst en cultuur, een dag van bezinning en gebed, maar bovenal een dag van voortzetting van de strijd voor wettelijke erkenning van inheemse landrechten, in Suriname alom bekend als de grondenrechten. Stanley Liauw-ANgie, waarnemend voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) bij verhindering van voorzitter Andrew Karwafodi, zegt in gesprek met De West dat de boodschap van de inheemsen met betrekking tot de viering van de Internationale Dag der Inheemsen niet nieuw is. Het draait allemaal rond het bekende pleidooi voor een vorm van medezeggenschap, ofte wel erkenning van hun rechten op de gronden, die zij al eeuwen bewonen en bewerken. Het is een oude boodschap, maar zolang ze die rechten niet volop kunnen beleven, zullen de inheemsen de strijd voortzetten en dus zal de boodschap alleen maar sterker worden.

Sinds 2006 is 9 augustus, de Internationale Dag der Inheemsen, een officiële vrije dag in Suriname. De Dag der Inheemsen als nationale feestdag is een symbool van respect voor het inheemse deel van het Surinaamse volk en een blijk van erkenning. Maar dat is niet voldoende, want zolang de inheemsen onzeker blijven over de grond waarop zij leven en elke dag in hun dorp verrast kunnen worden door het geronk van bulldozers omdat daar een nieuw houtkapbedrijf, bauxietgigant of goudmultinational met een concessie van de regering op zak is neergestreken, is er nog een lange weg af te leggen voor de eerste bewoners van Suriname op weg naar erkenning van hun rechten.

Liauw-A-Ngie vindt het spijtig, dat de overheid met de mond belijdt dat ze de inheemsen een warm hart toedraagt, maar dat in de praktijk niet waarmaakt. ,,De regering praat vaak over steun aan de inheemsen, maar dan moeten ze dat toch ook doen. Kijk maar naar de grondenrechten, daar doen ze niets aan.” Integendeel vreest de OIS voor verergering van de situatie van de inheemsen als hij een blik werpt op enkele van de ambitieuze plannen van het huidige kabinet.

[uit De West, 4 augustus 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter