blog | werkgroep caraïbische letteren

Plantageleven centraal in Naks Prisiri Banya prey

In aanloop naar 1 juli Keti Koti, houdt Naks Wan Rutu (Nawaru) het komende weekend een ‘Prisiri Banya prey’. Wij willen deze dans en begeleidende muziek herintroduceren als amusement, zegt Darell Geldorp artistiek leider van de groep. Het thema is Pranasi banya. “We zullen het plantageleven nabootsen, zoals het vroeger was en hoe men toen de banya dansten.”

naks01

Cursisten tijdens de ‘Banya & Laku mun’ van Naks Wan Rutu, tonen hun kunnen. (Foto’s: Ranu Abhelakh)

De banya is nu nog alleen bekend als een voorouderverering dansritueel, dat alleen in familieverband wordt georganiseerd. De Banya-man of uma danst heel ritmisch met het lichaam naar achteren in plaats van naar voren. Zij slepen met de voeten in het zand en bewegen zich al slingerend rugwaarts. Hierdoor ontstaan allerlei strepen in het zand en laten zij geen voetsporen achter. “De tot slaaf gemaakte persoon danste slepend naar achteren om zo tijdens het vluchten van de plantage geen voetsporen achter te laten.” Naast de banya zal ook de Laku-dans onderdeel zijn van de feestbijeenkomst. Bij Laku schopt de danser lichtjes met de voeten naar voren, terwijl, die ook naar achteren danst.

De prisiri banya prey wordt voor derde keer gehouden, na een gap van twee jaren. De twee vorige waren in de stad gehouden en gedanst in een zaal. “Om het plantageleven en de sfeer van toen, uit te beelden zullen wij dit keer in zand dansen.” De prisiri banya is ook onderdeel van de serie activiteiten die Naks houdt op weg naar het 70-jarig bestaan in 2017, zegt Geldorp. “Juist in deze crisisperiode hebben mensen ontspanning en amusement nodig. Als je teveel gaat ergeren of piekeren dat het niet goed gaat in het land, gaat je gezondheid achteruit.”

De prey valt precies met het einde van de Nawaru ‘Banya & Laku mun’. Begin juni startte zij deze dansstijl tijdens de maandelijkse community dance class. Een maand lang hebben de cursisten kennis opgedaan over de achtergrond van de banya en laku dans en de liederen die hierbij worden gezongen. Ze leerden ook de dansstappen en kregen zangles. De trainer was James Struiken. Ter afsluiting, hebben de deelnemers zaterdag een kleine presentatie gehouden. Een mini prey bestaande uit zang, drama en dans op het voorterrein van Naks.

De cursisten zullen hun opgedane kennis tonen tijdens de prey. Geldorp benadrukt dat Nawaru geen show of optreden zal geven. “Het is de bedoeling dat het publiek met ons meedanst en niet meekijkt!” Op de avond worden ook kanga spelletjes voorgedaan. De kledingkeuze voor de dansavond is een blauwe of fleurige koto met twee angisa’s, zo niet mogen bezoekers cultureel gekleed komen. Het geheel vindt plaats op zaterdag 25 juni, te Mi kaba Kondre aan de Javaweg. Kwaku Krioro zorgt voor de muzikale begeleiding die avond.

[van Starnieuws, 20 juni 2016]

on 21.06.2016 at 16:31
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter