blog | werkgroep caraïbische letteren

Pirela presenteert!

door Fred de Haas

De Venezolaanse TV-presentator Pirela is onlangs door de Venezolaanse consul op Curaçao gevraagd om voor het eilandelijk publiek een positief beeld van zijn door de lokale pers verguisde land op te hangen. Een van de plaatselijke Nederlandstalige Curaçaose kranten heeft van die bijeenkomst verslag uitgebracht. Volgens de journalist van dienst was Pirela ‘goed gebekt’. Dat zal best. Hij is niet voor niets TV-presentator.

In zijn ‘vlammend betoog’ vergat Pirela te vermelden dat de directeuren (in totaal 22 personen) van El Nacional en Tal Cual (die tot de weinige kranten behoren die nog kritiek op de regering publiceren) en van de website La Patilla een verbod opgelegd hebben gekregen om het land te verlaten, omdat ze een artikel van het Spaanse blad ABC en een Amerikaanse krant (The Wall Street Journal) hebben gepubliceerd waarin Diosdado Cabello (de voorzitter van de ‘Asamblea Nacional de la República Bolivariana de Venezuela’) van drugshandel wordt beschuldigd.

Er is in Venezuela dus kennelijk geen persvrijheid meer. Zou Pirela dat niet hebben geweten? Wist hij ook niet dat er (bericht van Inside Telecom) tussen maart 2014 en maart 2015 in totaal 1500 webpagina’s zijn geblokkeerd? Bijna drie per dag?

Pirela heeft een TV-programma dat Cayendo y Corriendo heet. Daarmee verwijst hij naar de oppositie die volgens hem ‘al vallend aan het wegrennen is’. Goedkoper kan het niet.

Pirela heeft zo zijn eigen manier van presenteren. Wat hij in Curaçao vertelt over Venezuela (het tweede gewelddadigste land ter wereld waar geen mens in wil investeren, behalve misschien Rusland en China, machtige opportunistische ‘vrienden’) is op zijn minst niet waar.

Enige voorbeelden:

1. De heer Pirela: ‘Overal is er wifi waar iedereen gebruik van kan maken om met de buitenwereld te communiceren. Jongeren gebruiken onder andere Twitter om meteen te zeggen wat ze van iets vinden’.
N.B. Er zijn enige jongeren een tijdje gevangen gezet vanwege hun ‘ontoelaatbare’ Twitter-uitspraken. Wist Pirela niet dat er 70 Venezolanen al meer dan een jaar in de gevangenis zitten omdat ze hebben geprotesteerd tegen de corruptie? Weet hij niet dat de Parlementen van Spanje, Colombia, Chili en het Europees Parlement om vrijlating van de politieke gevangenen hebben gevraagd?

2. De heer Pirela: ‘Wie zit er achter Globovisión? De meeste mensen weten het niet. Maar deze hebben wel een doel als ze bewust bepaalde informatie brengen’.

Helemaal waar, maar de achtergrond is anders dan die wordt gesuggereerd door de TV-man. Niemand weet wie het televisiekanaal Globovisión, het kanaal dat als enige tegen de regering opponeerde, heeft gekocht. Globovisión is al meer dan een jaar een kanaal geworden waar alleen over onbelangrijke zaken gesproken wordt en waarin elke kritiek op de regering wordt vermeden.
De oorzaak van de ‘verkoop’ van Globovisión was dat al lange tijd de regering onbetaalbare boetes oplegde aan Globovisión vanwege het ‘begaan van (verzonnen) overtredingen’ tegen de Telecommunicatiewet van Venezuela. Met deze boetes is Globovisión financieel op de knieën gedwongen en was ‘verkoop’ de enige mogelijkheid om de medewerkers van Globovisión niet allemaal te hoeven ontslaan. Veel medewerkers zijn echter daarna verdwenen uit protest tegen de censuur die na de ‘verkoop’ onmiddellijk begon, waardoor het sindsdien met de kijkdichtheid van het kanaal bergafwaarts is gegaan.

De heer Pirela moet dit allemaal hebben geweten. Maar ‘weten ze op dat eiland veel!’, moet hij hebben gedacht… Nee het gaat prima met Venezuela waar de dollar al 400 bolívar op de zwarte markt opbrengt, waar er niet genoeg voedsel voor de bevolking is en patiënten sterven bij gebrek aan medicijnen. Gelukkig doet de Venezolaanse rechterlijke macht precies wat de regering zegt. Ook een gunstige bijkomstigheid is dat er miljoenen geparkeerd staan op banken in Andorra en Zwitserland. Niet voor de oppositie natuurlijk.
Wel jammer dat het Chileense Parlement de uitzetting van de Venezolaanse ambassadeur heeft gevraagd zolang de politieke gevangenen in Venezuela niet worden vrijgelaten…

3. De heer Pirela: ‘Er wordt ongekend veel negatief bericht over Venezuela gegeven, dat is nooit eerder vertoond’.
Helemaal waar. De enige conclusie die zelfs een laaggeschoold iemand zou kunnen trekken is dat journalisten kennelijk niet achterlijk zijn. Zo niet ‘doctor’ Pirela.

‘Doctor’?

In Venezuela noemen ze, bij wijze van groet, iedereen gemeenzaam ‘doctor’, van straatvegers tot ijsverkopers. Dus als iemand tegen u zegt ‘Holà doctor, ¿qué tal?’ Dan moet u aan die onverwachte promotie geen euforische conclusies verbinden.
Oh, ja, ‘Holà, doctor’ kan ook worden vervangen door ‘Holà, jefe’ of door ‘Holà, patrón’. Voor liefhebbers: in Venezuela wordt de R vaak vervangen door de L. Dus je kan ook zeggen: ‘Holà doctol’. Dat is karakteristiek voor de malandros (onderwereld).
Zoals een Venezolaanse krantenverkoper in Caracas eens tegen me zei: ‘Llamamos doctor a cualquier pendejo que pasa por aquí’. Vraag maar aan de consul om de vertaling.

Vrijblijvend advies: misschien kan de Venezolaanse consul de volgende keer een clown inhuren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter