blog | werkgroep caraïbische letteren

Piraterij Hoe duur was de suiker ‘schaamteloos’

door Fariel Menso

Paramaribo – TBL Cinemas ergert zich aan de piraterij rondom de succesfilm Hoe duur was de suiker. Ook schrijfster Cynthia McLeod vindt het zeer kwalijk. “Het is mijn boek dat verfilmd is. Dit doet pijn.” De film is langer dan een week zonder toestemming van de filmproducent op schappen in Suriname en is ook nog gratis online te bekijken.

De schrijfster zegt dat zij in contact is getreden met de regisseur van de film. Die was al op de hoogte van de piraterij op de Surinaamse markt. “Er kan niks aan gedaan worden.” Ook TBL-directeur Erwin Emanuels concludeert dat. TBL heeft meermaals tevergeefs aan de bel getrokken over filmpiraterij bij overheidsinstanties.

De productie van de film heeft vijf miljoen euro gekost en nam ongeveer drie jaar in beslag. “Dan kopiëren mensen de film en gaan daarmee aan de haal zonder enige cent gëinvesteerd te hebben”, benadrukt McLeod. “Dit is een goed voorbeeld van hoe slecht het is gesteld met auteursrechten in Suriname. Ik vind het schandelijk en schaamteloos.”

Emanuels zegt dat TBL inkomsten derft als gevolg van deze piraterij op de Surinaamse markt. “Wij doen ons uiterste best om ondanks de hoge rechten de totale gemeenschap tegen een zo laag mogelijke prijs toegang te bieden tot de nieuwste films. Dan komt men de markt op zo een manier verstoren.”

Sunil’s DVD Shop is een van de locaties waar illegale dvd’s van Hoe duur was de suiker worden verkocht. Directeur Sunil Girdhari zegt dat hij alleen bij lokale filmmakers voor de rechten betaald. “De filmproducent van Hoe duur was de suiker kon ik niet traceren.”

[uit de Ware Tijd, 20/01/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter