blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Piraterij brengt Guyana's muziekindustrie in gevaar

Muzikanten en zangers in Guyana hebben een beroep gedaan op de regering om hard op te treden bij schending van het auteursrecht. Ze waarschuwen dat piraterij de unieke muziekindustrie van het land in gevaar brengt. Ook Suriname kampt met hetzelfde probleem.

 

Guyana450

In de straten van Georgetown wemelt het van venters van illegale muziek.

De bestaande wetgeving in Guyana is een halve eeuw oud en is er in de wetgeving geen rekening gehouden met de verschijning van cd’s, dvd’s en MP3’s. De maas in de wet maakt het mogelijk muziek illegaal te kopieën en deze straffeloos te verkopen. De straten van de hoofdstad Georgetown zitten vol met venters van talrijke kopieën van muziek.

Entertainers vinden het moeilijk om degenen die hun muziek kopiëren en verkopen te vervolgen. In de zeldzame gevallen dat ze succes boeken, zijn de boetes zo laag, dat het weinig zin heeft om juridische stappen te nemen tegen deze venters.
De populariteit van nagemaakte muziek voorkomt dat lokale muzikanten uitbreken. Een originele cd van een lokale artiest kost vijf keer meer dan een kopie van een wereldberoemde zanger. In een kleine markt betekent dit prijsverschil dat ze weinig kans maken om in eigen land te slagen. Politici zelf doen weinig om de schendingen te stoppen, zegt een jurist aan Al Jazeera.

Guyanese muzikanten hopen dat door het beschermen van de muziek industrie, ze in staat zullen zijn om hun cultuur te onderscheiden van hun Caribische buren.

[van Starnieuws, 3 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter