Pinto Literair presenteert: Jit Narain
De grote Nederlands-Caraïbische dichter Jit Narain is op zondag 27 februari te gast in Huis De Pinto. Michiel van Kempen spreekt via een live-verbinding met de dichter die op dit moment in Suriname verblijft.
- Rabin Baldewsingh, Sarnámi-activist en Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme leidt de middag in.
- Michiel van Kempen, mede-samensteller van de bloemlezing, interviewt Geert Koefoed, oud-uitgever van poëzie die veel met Jit Narain heeft samengewerkt.
- Ook worden er worden fragmenten getoond uit De as van de herinnering, het filmportret van Jit Narain dat John Albert Jansen in 2005 maakte voor de NPO.
- Raj Mohan zingt liederen op teksten van Jit Narain
In meer dan tien bundels bezingt Jit Narain hoe zijn voorouders die van India naar Suriname kwamen in de modder van de rijstvelden een bestaan opbouwden. Hij schrijft over hun ploeteren, hun ontworteling en verdriet, over liefde en dood.
Narain schrijft in het Nederlands maar richt met zijn poëzie ook een monument op voor de taal van zijn voorouders, het Sarnámi.
Voor zijn werk kreeg hij zes bekroningen en naar hem werd ook de Jit Narain Cultuurprijs genoemd.
Jit Narain werkte als arts in Den Haag maar keerde in 1991 terug naar Suriname. Hij is nog altijd arts, maar werkt vooral als landbouwer, in dezelfde klei waarin zijn ouders en voorouders plantten en oogstten.
In 2021 verscheen de bloemlezing van zijn werk met de titel Een mensenkind in niemandsland (uitgeverij In de Knipscheer).
Kaarten reserveren
opgave van naam en telefoonnummer via
mail contact@huisdepinto.nl of
bel 020-3700210 tussen 13.00 en 17.00 uur.
Reserveringen ophalen uiterlijk een kwartier voor aanvang.
Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.
Datum en tijd
zondag 27 februari 2022 | aanvang 15.00 uur I zaal open om 14.30
Toegang € 5 | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto
Nagekomen bericht: ook de nieuwste bundel van Jit Narain, nu nog ter perse, zal op deze middag gepresenteerd worden. De Surinaamse ambassadeur biedt het eerste exemplaar aan aan Bris Mahabier. Voor meer details, klik hier