blog | werkgroep caraïbische letteren

Pietermaai Smal

De wijk Pietermaai Smal in Willemstad is aan het transformeren in een opkomende hippe buurt. Een levendige wijk pal in het centrum, waar er van alles gebeurt op cultureel en muzikaal vlak zoals dat hoort in een artistiek, trendy en kleurvol volkswijkje wat tegenwoordig veelal bevolkt wordt door studenten en stagiaires. In een ver verleden was Pietermaai Smal een wijk waar de welgestelde van Curaçao graag woonde en vertoefde. Maar na hevig verval in de jaren ’70 en ’80 ontstond hier een donkere, ruige sfeer met alle criminele ellende van dien. Inmiddels is de buurt aan het opkrabbelen en is Pietermaai Smal bezig met een flinke restyling. En dat is te merken. Er valt hier van alles te ontdekken en dat maakt het absoluut een bezoek waard.

 

In de kleine kleurvolle steegjes vind je er onder andere de hippe jazzbar Miles waar de legendes uit de jazzscene in een toepasselijke donkere, setting nog volop te horen zijn.

In het nabij gelegen café / restaurant Mundo Bizarro met haar schattige balkonnetjes en Cubaanse inrichting kun je overdag genieten van een prima latte macchiato en zit je er op een zwoele avond bij te komen met een glas rosé in de hand. Tussen het borrelen door kun snel je coupe laten fatsoeneren bij lokale coiffure Jolanda Wils, of flessen wijn met sjieke namen scoren bij het wijnhandeltje ‘Servir Frais’ op de hoek. En dan ‘s avonds een een vorkje prikken in een selectie ‘carib asian’ hapjes bij restaurant Ginger. Het kan allemaal in Pietermaai Smal.

Als kers op de taart is er sinds begin van dit jaar ook een mini-stadstrandje herrezen, ‘Urban Beach’. Hier kun je bijkleuren en loungen met het overheerlijke uitzicht op de azuurblauwe zee. Stel je alleen niet teveel in op wit poeder zand waar je galant met je voetjes doorheen sloft, maar reken op een wat ruigere stenen en houten ambiance (uiteraard nog steeds met die laid-back Curaçaose sfeer).

 

De vele schattige, kleine steegjes en gekleurde koloniale huizen dragen bij aan het dorpse intieme gevoel in deze wijk. Nog niet alles is opgeknapt in Pietermaai Smal, waar je overigens compleet veilig en gezellig vertoeft, maar dat geeft deze buurt juist nog dat extra levendige en rauwe randje. Bovendien zit je er pal naast het centrum, waar je zo in wandelt om lekker te shoppen, de lokale markt op boten te bezoeken of gewoon te struinen langs de vele boetiekjes en naar het levendige publiek te kijken.

[van Caribemag.com]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter