blog | werkgroep caraïbische letteren

Permanente expositie in Fort Nieuw Amsterdam brengt Anton de Kom thuis

Anton de Kom leeft voort. Zijn werk wordt herontdekt in zowel Suriname als Nederland, met nieuwe uitgaven van Wij slaven van Suriname en tentoonstellingen in Nederlandse musea. Op 23 maart werd in Paramaribo onder grote belangstelling de permanente expositie Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider geopend in Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. De tentoonstelling is een samenwerkingproject met het Nederlandse Openluchtmuseum, met bijdragen van verschillende Surinaamse en Nederlandse instellingen en kunstenaars.

De expositie sluit ook aan bij de permanente tentoonstelling over de migratiegeschiedenis van Suriname. Het museum biedt een speciaal programma voor schoolkinderen, waarbij Anansi een belangrijke rol speelt.

Anton de Kom-tentoonstelling feestelijk geopend in Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam – de Ware Tijd

Expo in Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam brengt Anton de Kom thuis

Wij slaven van Suriname was een belangrijk en baanbrekend boek. Dat wordt ook geconstateerd op de site van het Literatuurmuseum, waarop over de Kom verder o.a. wordt gezegd: ‘maar de archieven laten zien dat hij tot veel meer in staat was en dat hij nooit de kans heeft gekregen dat te laten zien: een kinderboek werd afgewezen, een script niet verfilmd.’

De vroegste motivatie voor Wij slaven van Suriname was educatief. Suriname was een deel van Nederland en dus was het onderwijs Nederlands. Een Surinaamse geschiedenis kwam op het curriculum niet voor. 

Eerbetoon bij gelegenheid van de honderdste geboortedag van Anton de Kom, bij zijn geboortehuis in de Pontewerfstraat, Paramaribo. Foto Literatuurmuseum

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter