blog | werkgroep caraïbische letteren

Perdu over De Dictator in de literatuur

OP 5 juni organiseert de Avondenredactie van literair theater Perdu het programma “De Dictator”. De verkiezingswinst van Desi Bouterse in Suriname is voor Perdu de aanleiding voor dit programma.

Desi_Bouterse Michiel van Kempen

Legerleider Bouterse bij de proclamatie van de Stanfaste-beweging, eind 1983. Foto © Michiel van Kempen

 

Heeft de naam van Desi Delano Bouterse een plaats in de poëzie? Na de overweldigende winst van Bouterse’s Nationale Democratische Partij bij de verkiezingen in Suriname, afgelopen maandag, wil Perdu de vraag naar de verhouding tussen poëzie en politiek concretiseren. Antoine de Kom reflecteert aan de hand van zijn poëtisch oeuvre op deze vraag in verband met de politieke situatie in Suriname. Welke poëticale problemen werpt de machtsuitoefening in Suriname voor hem op? De Kom is een dichter wiens werk – in bundels als Tropen (1991), De kilte in Brasilia (1995), Chocoladetranen (2004) en het meest recent het met de VSB-poëzieprijs bekroonde Ritmisch zonder string (2013) – veelal in het teken staat van het displacement tussen Nederland en Suriname.

 

Antoine de Kom

Antoine de Kom. Foto © ANP

 

Nederland is het geboorteland van De Kom. Zijn herkomst is Surinaams. De schrijver van Wij slaven van Suriname is zijn grootvader, Anton de Kom, die tegen de wil van zijn kleinzoon in door het regime van Bouterse als anti-koloniaal activist wordt gecanoniseerd. Dichter en activist Matthijs Ponte zal De Kom naar aanleiding van zijn lezing een interview afnemen. Ponte is mededirecteur van het poëziefestival Read My World, dat in 2014 aan de Caribische literatuur was gewijd.

Perdu, Kloveniersburgwal, Amsterdam

Aanvang: 20:30 uur
Deur open: 20:00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

 

revolutie Rawieta Somur

Monument v oor de Revolutie, Paramaribo, Waterkant. Foto Rawieta Somur

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter