blog | werkgroep caraïbische letteren

Paus stuurt afgezant voor onderzoek naar Chili

Paus Franciscus stuurt de beste expert van het Vaticaan op het gebied van seksueel misbruik naar Chili om beschuldigingen te onderzoeken dat een bisschop een priester die misbruik heeft gepleegd, heeft beschermd. De paus ontmoette de slachtoffers van de priester tijdens een recent bezoek, maar heeft toen zijn overtuiging uitgesproken dat bisschop Juan Barros onschuldig was en beschuldigde mensen ervan hem te belasteren. Hij heeft zich later verontschuldigd voor de opmerkingen.

De onthoofding van Johannes de Doper, van Caraveggio, in de Sint Janscokathedraal in Valletta, Malta. Foto © Michiel van Kempen

 

Critici hebben erop aangedrongen dat de keuze om de bisschop in te wijden, moest worden herzien. Ze vroegen om verdere actie. In een verklaring dinsdag staat dat nieuwe informatie in de zaak is aangevoerd en dat onderzoeker aartsbisschop Charles Scicluna van Malta naar het land ging om “te luisteren naar degenen die informatie hebben en die willen delen”.

Hij staat erom bekend dat hij van 2002 tot 2012 een aantal zaken heeft aangebracht voor het doctrinaire lichaam van het Vaticaan. Bisschop Barros is zelf niet beschuldigd van mishandeling, maar hij zou aanwezig zijn geweest toen een andere priester, Fernando Karadima, jonge jongens mishandelde. Karadima werd beschuldigd van het misbruiken van verschillende tieners in Santiago, te beginnen in de jaren 1980.

Het Vaticaan vond hem schuldig en hij werd veroordeeld tot een leven van “boetedoening en gebed”, maar werd niet geconfronteerd met strafrechtelijke vervolging in Chili. De paus is bekritiseerd sinds bisschop Barros in 2015 tot bisschop van Osorno – in het zuiden van Chili – werd benoemd ondanks de krachtige oppositie.
Zijn recente bezoek aan het land werd opgewacht door protesten en hij werd toen scherp bekritiseerd voor het verdedigen van de bisschop. “De dag dat ik bewijs tegen bisschop Barros zie, dan zal ik praten. Er is geen enkel bewijs tegen hem, het is allemaal laster. Is dat duidelijk? ” had de paus gezegd.

Kardinaal Sean O’Malley van Boston, een belangrijke pauselijke adviseur, beschuldigde de paus van het veroorzaken van “grote pijn” met de woorden, en verschillende slachtoffers van Karadima hielden een persconferentie waarop ze zeiden dat het “beledigend en onaanvaardbaar was om te zeggen dat we concrete bewijzen nodig hebben”.

Op weg naar huis verontschuldigde de paus zich vervolgens voor het verontrusten van alle slachtoffers.

 

[van Starnieuws, 31 januari 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter