blog | werkgroep caraïbische letteren

Paul Woei 80 jaar – 31 mei 1938 – 31 mei 2018

Eén van Surinames grootste kunstenaars is jarig vandaag, 31 mei 2018. Paul Woei viert zijn 80ste verjaardag. Vanaf zijn eerste stappen op het gebied van de beeldende kunst was duidelijk dat hij zijn geheel eigen weg zou volgen. Vaak een pionier. De eerste die diep het bos introk en weken bij de inheemse gemeenschappen verbleef die hem zo geinspireerd hebben – nog steeds – en die een rode draad vormen in zijn oeuvre, van de houten sculpturen tot zijn gedetailleerde, vaak zeer grote, schilderijen.

Paul Woei – ‘Trio Girls Fishing’ . Foto © Marieke Visser, 2012

 

door Marieke Visser

Hoewel hij altijd zijn eigen plan getrokken heeft, is hij ook altijd een behulpzame collega geweest. Zo heeft hij ook een flinke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van het Statenmonument, in 1965, van Stuart Robles de Medina, om maar iets te noemen. Iemand dus die een grote plaats inneemt in de Surinaamse kunstgeschiedenis, al is dat niet altijd even goed erkend.

Daarnaast, of eigenlijk kan je het niet ‘daarnaast’ noemen, heeft Paul Woei ook jarenlang les gegeven als tekenleraar op het Vrije Atheneum. Van 1971 tot en met 1998 hebben hele generaties schoolkinderen via hem kennis gemaakt met kunst. Die lessen hebben meer dan gewoon indruk gemaakt. Op mijn oproep naar herinneringen lieten vele mensen weten dat het hun echt gevormd heeft. De lessen op school, maar ook de gastvrijheid van Paul en zijn vrouw Jeanette die nieuwsgierige jongeren graag thuis ontvingen waar ze tussen de beelden en schilderijen in diverse stadia van gereedheid mochten rondlopen.

 

Paul Woei, De Malaké’ (De wespenproef), olieverf op doek, 197x200cm, 1991-1995, collectie Centrale Bank van Suriname. Foto © Roy Tjin

Lees hier verder in Sranan Art’s Blog, met veel andere afbeeldingen en uitspraken van leerlingen en bewonderaars van Paul Woei

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter