blog | werkgroep caraïbische letteren

Paul Chang exposeert in Amsterdam

Beeldend kunstenaar Paul Chang is een wereldreiziger. Zijn ouders emigreerden vanuit China  naar Suriname, om daar een gezin te stichten en een bedrijf te beginnen. Paul werd er in 1945 geboren, als jongste van  vijf kinderen. Al vroeg had hij belangstelling voor kunst. Op zijn twaalfde meldde hij zich bij de School voor Beeldende Kunsten onder leiding van Nola Hatterman aan de Wagenwegstraat  te Paramaribo. Daar ontdekte hij het verlangen kunst te willen maken en realiseerde hij zich dat het scheppen van kunst zijn leven zou bepalen. Na drie jaar aan dit instituut opgeleid te zijn vertrok hij naar Nederland om zijn opleiding te vervolgen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg. Daarna ontving hij een beurs voor de Jan van Eyck Academie te Maastricht, waar hij de masteropleiding afrondde.

Terug in Suriname hield Paul zijn eerste expositie in het gebouw van de Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang. Hij doceerde vele jaren aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Paramaribo.
De schaarse tijd die overbleef deed hem  besluiten zich voortaan volledig aan zijn eigen creatieve proces te gaan wijden.

Vanwege de politieke onrust van de midden jaren tachtig in Suriname, ondernam Paul met zijn gezin een andere reis: naar Miami, Florida. Hij werd gekozen om Suriname te vertegenwoordigen op de Eerste Biënnale te Santo Domingo. In 1993 mocht hij Suriname opnieuw vertegenwoordigen en zijn kunst exposeren op de the Carib Art Traveling Exhibition of Latin and Caribbean Art. Op deze reizende tentoonstelling door het Caraïbisch gebied en de Verenigde Staten werden meer dan 150 kunstwerken getoond van bekende beeldend kunstenaars uit deze regio’s.

Paul deed mee aan tal van groeps- en solotentoonstellingen; de meest gedenkwaardige vindt hij die in zijn geboorteland Suriname in 1997. Verwelkomd door voormalige studenten en bewonderaars werd de tentoonstelling een groot succes. Hij exposeerde verder veelvuldig in de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, en in Europa in Italië, Spanje, Duitsland, Nederland. Zijn werk is opgenomen in particuliere en bedrijfscollecties over de hele wereld, en in onder andere die van het Surinaams Museum en The Museum of Hispanic and Latin American Art in Miami.

Het werk van Paul kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van kleur om daarmee de schoonheid en gratie van mens en natuur te weergeven. De krachtige manier waarop beeld en kleur samenvloeien brengen een emotionele gewaarwording teweeg, het wordt een geheel . Paarden, mensen, natuur, al dat van leven vervuld is zijn voor hem dankbare onderwerpen.

De werken die nu  in Galerie Nola Hatterman getoond worden laten een kentering in zijn aanpak zien. In een bijna abstracte opzet wordt de minimale herkenbaarheid van mens, dier, object, natuur in krachtige vormen neergezet. Niet zelden wordt het oog omhoog geleid; luchten en verten nemen een flink deel van het doek in beslag. De felle kleuren brengen een zinderende sensatie teweeg: je voelt de wind, de klamme vochtigheid van de tropenzon, weerspiegeld in de savanne, maar ook dreigende stilte. Een reden om de tentoonstelling de ondertitel Tropical Outburst mee te geven.  Een bijzondere expositie op een belangrijk moment in de ontwikkeling van het oeuvre van Paul Chang, op  zondag 3 juni a.s. aanwezig.

Expositie Paul Chang in Galerie Nola Hatterman te Amsterdam, opening 3 juni 2012 om 15.00u, daarna t/m 17 juni te zien op vrijdag 13-19u, zaterdag en zondag 13-17u,
Zeeburgerdijk 19-A,
1093 SK Amsterdam
Tel. 020 693 50 57
on 26.05.2012 at 11:54
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter