blog | werkgroep caraïbische letteren

Patricia Kaersenhout in CBK Zuidoost

Met trots nodigen we u uit voor de opening van de tentoonstelling The Third Dimension van Patricia Kaersenhout, in het bijzijn van de kunstenaar, op vrijdag 7 oktober. In deze solotentoonstelling toont zij haar nieuwe werk, de fictiefilm Le retour des femmes colibris, en een overzicht van haar spraakmakende oeuvre van 2010 tot nu.

De tentoonstelling wordt om 17.30 uur geopend door Bijlmer-believer en feminist Simion Blom, die lange tijd gemeenteraadslid voor Groen Links was. Na de opening is er gelegenheid tot het bekijken van de ruim zeventien minuten durende film en de overzichtsexpositie. Uiteraard onder het genot van een hapje en drankje.

Le retour des femmes colibris bekritiseert de vermeende onzichtbaarheid van zwarte vrouwen in de Négritude-beweging en tijdens het Eerste Internationale Congres van Zwarte Schrijvers en Kunstenaars. Het was een van de belangrijkste bijeenkomsten van zwarte intellectuelen van die eeuw, maar in de bestaande geschiedschrijving erover zijn vrouwen niet zichtbaar. Patricia kaersenhout ensceneert in haar film een fictieve ontmoeting tussen vijf beroemde zwarte vrouwen die aanwezig hadden kunnen zijn op het congres: Josephine Baker, Suzanne Césaire, Frida Kahlo, Paulette Nardal en Jeanne Nardal.

Naast de film is er werk te zien uit elf verschillende series, waaronder Black Ladies, Guess Who’s Coming to Dinner Too, Proud Rebels en Food for Thought. Rond de tentoonstelling wordt ook een publieke programma georganiseerd – houd daarvoor onze site en socials in de gaten.

Curator: Renske de Jong
Vormgeving en tentoonstellingsbouw: Woodworks, Warning Studios

Om 17.00 uur gaan de deuren open – de bijeenkomst eindigt om 21.00 uur. Locatie is de speciale expositieruimte van CBK Zuidoost aan Hettenheuvelweg 8 – een voormalig kantoorpand in herinrichtingsgebied Amstel III. We zien u graag op 7 oktober!

Dit project is mogelijk gemaakt door:
Ammodo, Gemeente Amsterdam, afdeling Kunst en Cultuur, Mondriaan Fonds, Monoma

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter