blog | werkgroep caraïbische letteren

Patricia Kaersenhout in het Bonnefantenmuseum

Visions of Possibilities

Met Visions of Possibilities presenteert het Bonnefantenmuseum in Maastricht van 10 juni tot en met 5 november 2023 een overzicht van het werk van de Afro-Nederlandse beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout (Den Helder, 1966). Kaersenhout is één van de vooraanstaande kunstenaars die zich richt op het onderzoek van de nog altijd actuele erfenis van de trans-Atlantische slavernij en het kolonialisme in de Nederlandse context en daarbuiten.

TICKETS & PRAKTISCHE INFO

patricia kaersenhout (l) en Chandra Frank (r) voor het kunstwerk While We Were Kings and Queens (2019), in het Bonnefanten, Maastricht, 2023. Photo: Paco Núñez.
Patricia Kaersenhout (l) en Chandra Frank (r) voor het kunstwerk While We Were Kings and Queens (2019), in het Bonnefanten, Maastricht, 2023. Foto © Paco Núñez.

Kaersenhout staat bekend om haar Zwart-feministische kritische betrokkenheid in haar artistieke praktijk. Ze zet zich in om ideeën gerelateerd aan verlangen, macht en bevrijding te bevragen.

patricia kaersenhout, What a Piece of Work is Men, 2021. Courtesy van de kunstenaar. Foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk.
Patricia Kaersenhout, What a Piece of Work is Men, 2021. Courtesy van de kunstenaar. Foto © Cassander Eeftinck Schattenkerk. 

Visions of Possibilities is een overweging over hoe de toekomst er mogelijk anders uit zou kunnen zien. Met urgente thema’s zoals boetedoening, religie, gemeenschap en verzet nodigt deze tentoonstelling ons uit om na te denken over hoe wij ons verhouden tot de gewelddadige verstrikkingen van de Nederlandse koloniale macht.

De kunstenaar brengt genegeerde verhalen van Zwarte vrouwen en vrouwen van kleur onder de aandacht van een groter publiek. Hiermee verbindt ze diasporische constellaties die geografisch met elkaar verbonden zijn door (h)erkenning, heling, en kracht. Kaersenhouts tekeningen, installaties, textiele werken en video’s zijn gevormd door een belichaamde, spirituele en collectieve praktijk. Ze verweeft archiefmateriaal met dromen, herinneringen en taal en stelt zich daarmee vragen over thuis horen.

patricia kaersenhout, Vrouwen van VOS #2: Camilla Parker en mevrouw Weels, 2020. Courtesy of the artist. Photo: Raul Balai.
Patricia Kaersenhout, Vrouwen van VOS #2: Camilla Parker en mevrouw Weels, 2020. Courtesy of the artist. Foto © Raul Balai.

Erkenning van destructieve machtsrelaties binnen het Nederlandse kolonialisme staat centraal in het activeren van bezoekers, waardoor men gestimuleerd wordt in andere manieren van voelen en zien.

Visions of Possibilities brengt een correctie aan in een overwegend witte canon, die een ruimere interpretatie geeft over het gebruik van archieven, het herinterpreteren van literatuur en het anders luisteren naar verhalen uit een orale traditie.

patricia kaersenhout, The politics of the Black female body #13, 2012. Courtesy van Liesbeth Bik, Rotterdam.
Patricia Kaersenhout, The politics of the Black female body #13 (bewerkt), 2012. Courtesy van Liesbeth Bik, Rotterdam.

Zaalboekje

Meer weten over het werk van patricia kaersenhout? Lees erover in ons zaalboekje.

LEES VERDER

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter