blog | werkgroep caraïbische letteren

Pater Weidmann, ‘vriend van de Surinaamse arbeider’

door Eric Kastelein

Op 15 februari 1948 (72 jaar geleden) richt pater Jozef Weidmann de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) op. De federatie wordt gevormd door meerdere vakbonden waaronder die van winkelpersoneel, verplegend personeel en bouwvakkers.

Jozef Weidmann – eerder stond hij aan de wieg van de Progressieve Surinaamse Volkspartij –  maakt zich met de PWO sterk voor het collectieve arbeidscontract en de medezeggenschap van de werknemers in bedrijven. Hij is organisator van één van de grote manifestaties ooit in Suriname. Meer dan 20.000 mensen lopen op 7 maart 1948 mee in een demonstratieve mars voor de invoering van het algemeen kiesrecht (1948).

Na zijn overlijden in 1962 citeert De West de pater: ‘Mijn ziel voor God, mijn hart voor het Surinaamse volk, mijn lichaam voor de Surinaamse aarde.’ Het borstbeeld, gemaakt door Jozef Klas, staat op het terrein van de PWO aan de Limesgracht.

Het volledige verhaal staat in het boek Oog in oog met Paramaribo. LM Publishers, april 2020.  Meer Surinaamse geschiedenissen en foto’s in @oog in oog met Paramaribo.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter