blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Pater Bas Mulder is niet meer

De alombekende pater Bas Mulder (88) is gisteren in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij kwam als 28-jarige naar Suriname en vertrok na een halve eeuw terug naar zijn geboorteland.

Pater Bas Mulder CssR

Sebastianus, Adrianus, Wilhelmus, Rudolfus Mulder, kwam in 1959 naar ons land als een jonge, vitale, sportieve geestelijke. Deze energieke doordrammer, boordevol gemeenschapszin zou voortaan bij en met ons blijven, in harmonie met ons werken en in dit land, waar hij intens van ging houden en hem tot een tweede vaderland werd,” zo beschrijft Guno Hoen pater Mulder in zijn boek ‘Onze sporthelden’. Mulder was een fervente sporter.

Pater Mulder stond bekend om zijn eigen kritische opmerkingen in de militaire periode. Hij vertrok op 2009 uit het land. “Niet alleen in geestelijk en sociaal-maatschappelijk opzicht heeft hij zich ontpopt als een waardevolle persoonlijkheid, maar ook op sportgebied gaat hij onze geschiedenis in als een sterke kracht die evenals andere grootheden een grote bijdrage heeft geleverd aan de sportontwikkeling. Vanwege zijn levenskeuze – priester- moest hij in Nederland uiteraard afstand doen van de hem geliefde reguliere club wedstrijdsport, maar hij bleef spelen in de vertegenwoordigende teams van college en seminarie.”

Bas Mulder schreef oom de tekst van het stripverhaal De grote kleine man, over Petrus Donders, met tekeningen van Rihana Jamaludin en een omslag van Paul Woei

In Suriname is Mulder vanaf de jaren zeventig jarenlang een toonaangevende, populaire en zeker wel de meest herkenbare grote-afstand-loper geweest. Hij heeft naast zijn kerkelijke verplichtingen bijgedragen aan de ontwikkeling van volleybal, tafeltennis, zwemmen, wielrennen, dammen en basketbal.

Pater Bas Mulder was gedurende zijn periode in Suriname overal te zien en te horen. Suriname kent hem achter het preekgestoelte, in het Patronaat, van radio of televisie en natuurlijk van het sportveld. Mulder werd geboren in Beugen, Oost Brabant, Nederland. Hij zou in juli 89 jaar worden.

[uit Starnieuws, 11 april 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter