blog | werkgroep caraïbische letteren

Parelmoerpoeder in de publiciteit

Tijdens een boekenpresentatie in boekhandel Donner, Coolsingel 119 te Rotterdam, op 25 juni 2016, met het thema “vrijheid” naar aanleiding van het Surinaamse Keti Koti- feest (“Gebroken Ketenen-feest”) werd Clyde R. Lo A Njoe geïnterviewd ter gelegenheid van de verschijning van zijn omvangrijke roman Parelmoerpoeder, en wel door de literatuurwetenschapper, schrijver en dichter Michiel van Kempen. Bekijk het interview hier (film, 25 minuten, 400 MB).

 

lo-a-njoe1

Lo A Njoe (rechts) geïnterviewd door Van Kempen bij boekhandel Donner.

Filmpje van Zwetsloot

 

Rob Zwetsloot maakte een filmpje over Parelmoerpoeder, in dat filmpje spreekt de auteur over zijn roman, klik hier om het te zien (YouTube [360p].mp4)

Het filmpje staat ook op de website oost-oline (klik hier) , met deze tekst van Rob Zwetsloot erbij:

Volgens mij zijn we in de derde wereldoorlog verzeild geraakt, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Ik wil het over De Oorlog hebben. De Tweede Wereldoorlog. Binnenkort gaan we 4 en 5 mei weer herdenken. De vrijheid. De vrijheid van meningsuiting (arme Ebru).

Al weer meer dan 70 jaar geleden werd die Oorlog beëindigd. Nog steeds komen er nieuwe boeken over uit. Nog steeds worden er nieuwe monumenten voor opgericht. Zo krijgen we een Holocaust centrum in de voormalige IVKO school aan de Plantage Middenlaan (eerst expositie: schilderijen van Jeroen Krabbé) en een massief monumentaal monument met namen van oorlogsslachtoffers aan de Weesperstraat. Terwijl je nu al struikelt over de herdenkingsplaatjes, monumenten en plekken in 1018.

Maar het houdt nooit op. Het is nooit voorbij. De herinnering zal en moet levend gehouden worden. De Tweede Wereldoorlog is bepalend voor de identiteit. Er worden ieder jaar nieuwe speelfilms en documentaires over dit onderwerp gemaakt en stapels boeken geschreven. Het is een onuitputtelijke bron.

Zo verscheen er recent een vuistdik boek van Clyde R. Lo A Njoe onder de intrigerende titel Parelmoerpoeder. Een boek waar hij meer dan dertig jaar aan gewerkt heeft. Zo’n 700 pagina’s maar liefst. Over bezetting en de nasleep ervan.

 

lo-a-njoe2

Clyde Lo A Noe en Rob Zwetsloot

 

Presentatie Amsterdam FM Radio

 

Op maandag 25 april 2016 was auteur Clyde Lo A Njoe live te gast in het boekenuur van 16.00 tot 17.00 uur in het programma ‘Kunst & Cultuur’ van Radio Amsterdam-FM in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hij werkte met enkele onderbrekingen van een aantal jaar sinds 1988 aan zijn epische roman Parelmoerpoeder over een na-oorlogse romance tussen twee jonge mensen, waarin tegelijk in detail verhaald wordt over wat de Duits-Joodse ouders van het meisje de jaren 1938 tot 1945 in Amsterdam meemaakten. ‘Ik wilde hebben dat het klopt.’ Een verhaal in een verhaal: twee verhaallijnen die zich beurtelings ontrollen in ‘kleur’ en in ‘zwartwitbeelden’. Alles wat zich afspeelde in die Tweede Wereldoorlog blijkt zijn echo te hebben in het heden. Indrukwekkend qua omvang en qua inhoud. Naarmate de lezer vordert met lezen krijgt hij steeds meer inzicht in het geheel. Het boek is opgedragen aan George Maduro, Boy Ecury en (‘de anonieme held’) Leo Wienesen. Het 2-minutenfilmpje werd na afloop van het interview geschoten door Rob Zwetsloot.

Luister hier naar de uitzending (27.24 min). U moet mogelijk wel het audioprogramma in het volgende scherm activeren.

 

Lo A Njoe Parelmoerpoeder

 

Clyde R. Lo A Njoe – Parelmoerpoeder
Haarlem: Uitgeverij In de Knipscheer
Roman, Paperback, 678 blz., € 24,50
ISBN 978-90-6265-909-8
Eerste druk april 2016

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter