blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Parbo Jazz festival in aantocht

door Steven Seedo    

Paramaribo – Suriname krijgt er een jazz festival bij, genaamd Parbo Jazz. De aftrap van dit groot muziekevenement wordt op 27 juli gedaan met een concert in de KKF-beurshal. Als hoofdattractie wordt de wereldberoemde Amerikaanse jazz gitarist Stanley Jordan gehaald.

Parbo Jazz moet niet alleen uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement, maar moet ook een opleving brengen in de Surinaamse jazz muziekwereld. “We hopen vooral de nieuwe generatie (jazz) muzikanten te stimuleren en hen ook een podium te bieden om te laten zien wat ze kunnen”, vertelt organisator Charlie Gerding van Stichting Parbo Jazz. Er is volgens hem wel een markt voor een soortgelijk evenement in Suriname. “We mikken op de toeristen en de grote groep Surinamers die het Curaçao Norht Sea Jazz fesitval bezoeken.” Het streven van de organisator is om bij elke editie een wereldbefaamde jazzartiest te hebben.  

Samenwerking

Stichting Parbo Jazz is bij de opstart een samenwerking aangegaan met het Conservatorium van Suriname. Bij het concert zullen enkele van de studenten van dit instituut ook acte de présence geven. Het gaat om John Schaken (klarinet), Gordon Brandon (alt saxofoon), Stephan Apianai (trompet), Rolf Jacott (koordirectie), Steve Jabini (gitaar), Ivan Ritfeld (piano), Jason Eduard ( bass), Edson Faerber (drums), Louise Naarden (zang), Elvin Pool (zang), Jeangu Macrooy (zang) en Antony Majid (piano). Parbo Jazz wordt volgens Gerding geen concurrent voor het Suriname Jazz Festival. “Het is een muziekevenement erbij. Daarom hebben wij gekozen voor de maand juli. Het publiek heeft nu ook meer keuze. Als je eentje hebt gemist, kunt je naar de andere”, stelt Gerding.

Stanley Jordan

Vier maal Grammy awards nominee en bespeelt naast de gitaar ook piano. Hij is bijzonder goed op beide instrumenten. Zijn specialisme is de ‘two hand tapping’ ook wel tapping of tappen genoemd. Tappen is een gitaartechniek waarbij met beide handen op de toets van een gitaar of ander fretsnaarinstrument wordt gespeeld. Bij deze techniek gebruikt de gitarist de vingers van beide handen door de vingers met hoge snelheid tussen de frets op de snaren te plaatsen (hammer-on) en zijwaarts van de snaar af te trekken (pull-of).  

[uit de Ware Tijd, 20/06/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter