blog | werkgroep caraïbische letteren

Papiaments toneelstuk over borstkanker

door Lisette Wellens

Ontboezemingen is een toneelstuk over borstkanker. Het werd afgelopen weekend tijdens het vrouwenfestival “Uit volle Borst” in het Nederlands opgevoerd in Teatro Luna Blou in Willemstad. Met het humoristische drama wordt geprobeerd het taboe rond borstkanker te doorbreken. De opbrengst van de drie voorstellingen wordt gebruikt voor het op de planken brengen van een aantal Papiamentstalige uitvoeringen, gepland voor oktober.

“Één op de acht vrouwen in deze zaal heeft borstkanker. Wie zouden dat zijn?” Iedereen in de zaal kijkt wat onwennig om zich heen als deze vraag aan het begin van Ontboezemingen aan het publiek gesteld wordt. Volgens organisatrice Anneke van der Gulik is dit precies zoals het in het dagelijks leven ook gaat. “Ondanks alle aandacht van de laatste jaren is borstkanker nog steeds een taboe. Helemaal hier op Curaçao. Ontboezemingen is er om hier iets aan te veranderen .”

Borstkanker kent geen afkomst of leeftijd

Van der Gulik besloot vorig jaar november de voorstelling naar het eiland te halen. Het stuk gaat over vijf vrouwen die totaal verschillend zijn maar allemaal borstkanker hebben. De huismoeder, de carrièrevrouw, de bejaarde uit een rijk milieu en een vrouw uit het buitenland. “Iedereen kan zich erin herkennen. Borstkanker kent geen afkomst of leeftijd”, legt Van der Gulik uit, “drie jaar geleden was ik zelf aan de beurt.”

Zo laagdrempelig mogelijk

Voor de Papiamentstalige versie wordt nu gezorgd door Ronald Colastica en Laura Quast. “Nederlands toneel is soms heel plat en grof, dus we moeten het stuk hier en daar wel wat anders formuleren”, vertelt Quast. “We gaan de tekst zoveel mogelijk aanpassen aan onze cultuur zonder de eigenlijke boodschap te verliezen.”
De Papiamentstalige versie zal opgevoerd worden in verschillende buurtcentra op het eiland. “Daar hebben we bewust voor gekozen om zoveel mogelijk mensen te bereiken”, legt van der Gulik uit. “De voorstelling moet laagdrempelig zijn, een kaartje mag niet meer kosten dan tien gulden.”

Op zoek naar sponsors

De Papiamentste productie is begroot op 60.000 gulden. Om dat bedrag te kunnen dekken, gaat de opbrengst van de Nederlandstalige voorstellingen naar de Papiamentstalige productie. De bezoekers van de voorstelling konden in de pauze een bijdrage in een grote roze collectebus deponeren. “Maar daar redden we het bij lange na niet mee”, zegt van der Gulik, “we hopen we in de komende maanden voldoende sponsors te vinden. Als dat lukt, gaan we de voorstelling in oktober opvoeren want dan is het ‘borstkankermaand’.”

Vrouwenfestival ‘Uit Volle Borst’

Ontboezemingen was de hoofdact van het vrouwenfestival ‘Uit Volle Borst’ dat van 7 tot en met 10 juni in Teatro Luna Blou gehouden werd. Het festival wordt elke twee jaar georganiseerd en zet de vrouw als kunstenaar in de spotlights. Naast Ontboezemingen waren ook de muziekvoorstelling Woman Talk van Denise Jannah, de Papiamentstalige theatervoorstelling Bon Kurpa en één van de one woman shows van Nydia Ecury op een groot scherm te zien. Tijdens een minisymposium over borstkankerpreventie beantwoordden verschillende specialisten vragen over borstkanker.

[RNW, 11 juni 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter