blog | werkgroep caraïbische letteren

Panama Papers: Nieuw datalek

‘Ook Gregory Elias van United Trust – de grote man van de trustsector op Curaçao – wordt gevraagd wie zijn klanten zijn. Elias hield de parlementaire onderzoekscommissie die Nederland instelde naar aanleiding van de Panama Papers onder ede nog voor dat Mossack Fonseca zijn zaken goed op orde had. Uit de nieuw uitgelekte Panama Papers blijkt dat Mossack Fonseca niet weet wie de aandeelhouders zijn van de zeven bedrijven die Elias voor klanten via hen had lopen.’

door Gaby de Groot en Vasco van der Boon

De datum 3 april 2016 staat in het geheugen gegrift van Jürgen Mossack en Ramón Fonseca. Het is drie uur ’s middags in Panama Stad als meer dan honderd media wereldwijd het juridisch adviesbureau dat zij hebben opgericht en dat hun namen draagt, vol in de schijnwerpers zetten. Vrijwel de hele administratie van Mossack Fonseca is gelekt. En het bedrijf staat in een slecht daglicht, want het blijkt veel geheime vennootschappen in Panama en de Britse Maagdeneilanden te hebben opgericht voor publieke figuren en politici wereldwijd.

Lees het artikel in het Financieele Dagblad, 20 juni 2018.

Zie ook ‘De val van Mossack Fonseca’  in Trouw, 20 juni 2018, hieruit dit citaat:

In een poging de administratie alsnog op orde te brengen weigert het Panamese kantoor bedrijven op te heffen zolang niet alle informatie is opgestuurd. Kopieën van paspoorten en bewijzen van huisadres moeten worden opgestuurd. Elias’ klant ziet dat niet zitten. “De cliënt wil de gevraagde informatie niet geven. Kunnen de bedrijven niet gewoon worden opgeheven door ze uit te schrijven of zo….?”, mailt een medewerker van United Trust.

Aruba / foto ©  Aart G. Broek

Na veel mails over-en-weer blijkt dat de drie bedrijven eigendom zijn van twee leden van de familie Mansur, volgens The Washington Post veruit de rijkste en machtigste familie van Aruba. De Mansurs bezitten de grootste krant van Aruba, een bank, een luxe hotel, vrachtschepen, winkels en een groot aantal bedrijven in de vrijhandelszone. Verschillende leden van de familie zijn in de jaren negentig aangeklaagd voor witwassen, maar voor zover bekend nooit veroordeeld. Elias meldt in een reactie op vragen van Trouw en FD dat hij slechts zeer beperkt zaken deed met Mossack Fonseca en dat “indien u stelt dat Mossack Fonseca niet zou weten wie de ubo is van de bedrijven die zij voor cliënten beheerde, dat laat zien dat uw feitenmateriaal tekortschiet en uw dossiers incompleet zijn”.

 

 

on 21.06.2018 at 12:57
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter