blog | werkgroep caraïbische letteren

Paleografie 2.0 Het verleden leesbaarder maken met behulp van de nieuwste technologie

De Stichting voor Surinaamse Genealogie organiseert wederom een digitale bijeenkomst op op zaterdag 29 januari 2022 van 14:00-15:30 uur (voor Suriname: 10:00-11:30 uur). Gastsprekers zijn Huub van Helvoort, Audrey Hofwijks-Koenders en Chavirio van Kallen. De lezing is getiteld: Paleografie 2.0 Het verleden leesbaarder maken met behulp van de nieuwste technologie .

Door op onderstaande ZOOM link te klikken, krijgt u toegang tot de digitale bijeenkomst.

https://us02web.zoom.us/j/85826513141?pwd=MVhabmVoMlRkeDNlUVhMN2tWS0xtdz09

U kunt tussen 13:45 en 14:00 uur inloggen. Wanneer u inlogt komt u altijd eerst in de ‘Waiting Room’ terecht voordat u wordt toegelaten tot de bijeenkomst.

Wij starten om 14:00 uur precies met de bijeenkomst.        

Bij deze mail ontvangt u ook een handleiding met een korte instructie hoe u de ZOOM app kunt downloaden (als u voor het eerst met Zoom werkt) en hoe u kunt inloggen.

Tot morgen, zaterdag 29 januari! Komt in groten getale; het is een zeer leerzame, innovatieve en praktische lezing, die uitnodigt tot toepassing gebruik van de aangeboden oplossingen.

Met vriendelijke groet

Het bestuur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie


Paleografie, de kunst van het lezen van oude handschriften, is iets wat Huub zichzelf gedurende zijn voorouderonderzoek heeft aangeleerd. ‘Je begint met het lezen van recente documenten en gaandeweg moet je leren de handschriften en het taalgebruik in oudere documenten te ontcijferen en begrijpen. En als het niet lukte dan was er altijd wel een archivaris of onderzoeker die wilde helpen’. Zo kon hij die oude documenten lezen, en met de transcripties die hij daarvan maakte en deelde, het onderzoek van anderen makkelijker maken. Met de hulp van een (personal) computer werd dat al een stuk makkelijker.

De intelligentie van de computer helpt ons steeds beter met allerlei taken. Het begon aan het eind van de vorige eeuw met het kunnen lezen van gedrukte teksten (OCR). Met behulp van de recente ontwikkeling van algoritmes voor en gebruikt door deze (kunstmatige) intelligentie zijn we nu in staat om de computer te ‘leren’ om handschriften te herkennen. Hierbij leert de computer op vrijwel dezelfde manier maar sneller dan Huub vroeger deed om documenten te transcriberen.

In deze lezing laat Huub zien wat de huidige mogelijkheden zijn, hoe die mogelijkheden al worden toegepast, ook in het Nationaal Archief Nederland, en wat we nog kunnen verwachten. Ook in Suriname vinden toepassingen plaats. Audrey Koenders, onderhoofd van het Nationaal Archief Suriname en Chaviro van Kallen, Transkribus-expert, vertellen over hun recente ervaringen bij de toepassing van de nieuwe mogelijkheden in het publieksproject ‘VIND JEZELF, VIND SU!

Agenda
13:30 – 14:00 Inloop en deelnemers toelaten tot de bijeenkomst Erwin Oehlers, Cornelly Spier
14:00 – 14:05 Welkomstwoord en Mededelingen Hans Meurs (voorzitter)
14:05 – 14:25 Paleografie 2.0: het verleden leesbaarder maken met behulp van de nieuwste technologie. Huub van Helvoort
14:25 – 14:40 Het project ‘De IJsberg zichtbaar maken’ van het Nationaal Archief Nederland en het gebruik van Transkribus – Liesbeth Keijser
14:40 – 15:00 Praktijkervaringen binnen het project ‘Vind je zelf vind SU’ –
Audrey Koenders, Chaviro van Kallen
15:00 – 15:05 Conclusie Huub van Helvoort
15:05 – 15:25 Vragenronde Allen
15:25 – 15:30 Afsluiting Hans Meurs
(voorzitter)

Huub van Helvoort
In 1967 ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn eigen stamboom. De reden was het overlijden van mijn grootvader en de familieverhalen die ik toen te horen kreeg. Voor alle (nog originele) bronnen moest ik veel archieven bezoeken. Later, bij het uitzoeken van voorouders van mijn echtgenote waren er al veel bronnen digitaal beschikbaar. In 2014 begon ik met het onderzoek naar voorouders van mijn kleinzoon die een Surinaamse vader heeft. Dat was een stap terug: alle bronnen waren alleen in het archief te vinden (op papier en op microfiche). Dit was de reden om als vrijwilliger mee te helpen om ook deze bronnen digitaal toegankelijk te maken. Allereerst de volkstelling 1921, vervolgens de slavenregisters, en daarna de volkstelling 1950.
Op dit moment transcribeer ik mede de aktes van de Burgerlijke Stand.
Omdat ik mijn ervaringen graag deel heb ik al veel nieuwelingen op weg geholpen. Zowel op spreekuren tijdens tentoonstellingen van de Stichting voor Surinaamse Genealogie op Konmakandra’s en de succesvolle stamboomtentoonstelling in het Stadsarchief van Almere in 2016, als op andere tentoonstellingen, manifestaties in Almere en de EO-bijeenkomst ter
gelegenheid van de programmaserie “Geboeid – terug naar de plantage”. Ik heb dat ook gedaan op de eerste zaterdag van de maand in de Nieuwe Bibliotheek van Almere samen met NGV leden van de afdeling Flevoland, waarvoor ik ook een workshop heb gegeven.
Meer informatie vindt u op www.van-helvoort.eu/genealogie/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter